“Niemand kan ons ervan weerhouden Taiwan in te nemen”

China waarschuwt Amerika en zijn bondgenoten dat eender wie Taiwan verdedigt “de ergste gevolgen” zal dragen.

De Russische invasie van Oekraïne zal China niet van gedachten doen veranderen over zijn strategisch bondgenootschap met het Kremlin. Het zal de opkomende Aziatische supermacht ook niet ontmoedigen om af te zien van zijn openlijke ambities om ooit de democratische eilandstaat Taiwan toe te voegen aan zijn rijk.

Het Chinese ministerie van Defensie kondigde zondag aan dat “niemand en geen enkele macht” hen ervan kon weerhouden Taiwan onder controle van de Communistische Partij te brengen. Die tirade werd openbaar gemaakt op het moment dat de Chinese president Xi Jinping in gesprek was met Australië in een poging om de relaties tussen beide naties te herstellen. 

Die zijn al enkele jaren namelijk tot onder het vriespunt gezakt. Zeker nadat Australisch minister van Defensie Peter Dutton vorig jaar had gezegd dat het “ondenkbaar” was dat Australië zich niet bij de Verenigde Staten zou aansluiten als er een conflict over Taiwan zou uitbreken. Een uitspraak waar hij later op moest terugkomen na een hevige reactie van Peking.

Taiwan voert defensieve weerbaarheid op om invasie te ontmoedigen

De Chinese uitspraken waren wellicht ook een reactie op het recente nieuws dat Taiwan de volgende vijf jaar een extra 8,6 miljard dollar in zijn defensiebudget zal pompen. De eilandnatie wil zijn defensieve weerbaarheid zo goed mogelijk opvoeren om een invasie te blijven ontmoedigen. Daarvoor kijkt het vooral naar de installatie van raketsystemen.

Hoewel Taiwan nooit onderdeel is geweest van de Volksrepubliek China, beschouwt de Communistische Partij Taiwan (officieel de Republiek China) als een essentieel deel van zijn territorium. De overheid in Taipei bestaat uit restanten van de leiders van de Republiek China, die in 1949 verdreven werden van het vasteland door de Chinese communisten. Taiwan is daarom sinds de jaren zeventig systematisch geïsoleerd op het diplomatieke wereldtoneel via een “Een-China”-beleid dat China feitelijk kon afdwingen binnen de Verenigde Naties. 

Ondertussen hielden de Verenigde Staten, een schaduwbondgenoot van Taiwan, en China maandag in Rome voor het eerst diplomatieke gesprekken sinds de Russische invasie van Oekraïne. Washington wil wellicht dat Peking druk zet op Rusland om het conflict te beëindigen. Een Global Times-journalist (Chinese staatskrant) schreef voor de top al dat de Verenigde Staten wellicht van een kale reis zullen terugkeren. De toon voor het verdere verloop van een eventueel conflict rond Taiwan werd zo ook meteen gezet.

13 Chinese gevechtsvliegtuigen vliegen door luchtruimte van Taiwan

In Taiwan moest de luchtmacht van het land maandag opnieuw Chinese gevechtsvliegtuigen wegjagen uit zijn luchtverdedigingszone. Het aantal keren dat Chinese vliegtuigen de Taiwanese luchtruimte binnendrongen in de afgelopen jaren valt ondertussen amper nog bij te houden.

Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie ging het ditmaal om 13 Chinese gevechtsvliegtuigen. Het zou wel degelijk een signaal zijn van verhoogde Chinese militaire activiteit in de regio, denken de Taiwanese autoriteiten.

Meer