Chinese stad Wuhan wil tot Satellite Valley uitgroeien

De Chinese stad Wuhan wil tegen het midden van dit decennium een ruimtevaartindustrie met een waarde van 100 miljard yuan (15,7 miljard dollar) worden. De stad, gelegen in de centrale provincie Hubei, hoopt zich daarmee de status van Satellite Valley te kunnen toeëigenen. Dat heeft het stadsbestuur van Wuhan, een metropool met ruim tien miljoen inwoners, bekendgemaakt.

Hiermee sluit Wuhan zich aan bij een aantal andere steden die in de nieuwe satellietsector een draaischijf hopen te kunnen worden.

Incentives

Wuhan biedt bedrijven tot 50 miljoen yuan (7,88 miljoen dollar) aan financiële incentives voor het ontplooien van projecten die verband houden met de productie van satellieten, raketten en ruimteschepen.

“De bedragen die Wuhan biedt ogen weliswaar bescheiden in vergelijking met de ambitieuze plannen die een aantal kuststeden hebben gepresenteerd, maar de inspanning maakt duidelijk dat China intensieve inspanningen zal doen om zich tegen het einde van dit decennium als een grote ruimtemacht te kunnen manifesteren”, merkt het persbureau Reuters op.

China voorziet enorme constellaties van commerciële satellieten die een brede waaier diensten – zoals de ondersteuning van supersnel internet voor vliegtuigen tot de opvolging van verzendingen steenkool. 

Het stadsbestuur van Wuhan wil bedrijven aanmoedigen om bij hun activiteiten lokaal geproduceerde apparatuur, software en diensten te gebruiken.

Indien een bedrijf voor de productie van satellieten en andere ruimteschepen bij hun projecten voor minstens 10 procent van de totale investering bij lokale partners bestellingen plaatst, krijgt de onderneming toegang tot een financiële stimulans van minstens 15 miljoen yuan. Indien dat aandeel tot meer dan 30 procent oploopt, kunnen subsidies tot 50 miljoen yuan worden verkregen.

Autostad

Vorig jaar nog bood de technologiestad Shenzhen in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong tot 300 miljoen yuan aan premies voor elk project dat verband houdt met de ontwikkeling van satellieten en aanverwante industriële toepassingen.

China wil ook een nieuwe commerciële ruimtehaven bouwen in de zuidelijke provincie Hainan. In de oostelijke havenstad Ningbo in de provincie Zhejiang bouwt China bovendien zijn vijfde site voor de lancering van raketten.

Wuhan staat vooral bekend als autostad van China. De stad biedt onderdak aan onder meer General Motors, Honda, Nissan, Peugeot Group en Renault.

De provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, was drie jaar geleden de vierde grootste autoproducent van China. De provincie produceerde dat jaar 2,24 miljoen voertuigen. Dat was ongeveer 10 procent van de totale capaciteit van de Chinese autoproductie.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20