Autobouwer Geely is productie navigatiesatellieten gestart

De Chinese autobouwer Geely is in zijn productiecenter in Taizhou gestart met de massaproductie van commerciële satellieten. Inmiddels heeft al een eerste reeks satellieten, die in een lage baan om de aarde zullen worden gebracht, de fabriek verlaten. Dat heeft Geely bekend gemaakt.

Deze gebeurtenis markeert volgens Geely een belangrijke mijlpaal in de vorderingen die het bedrijf in de commerciële ruimtevaartsector maakt. De satellieten zullen worden gebruikt voor de communicatie die de volgende generaties auto’s zullen moeten gebruiken.

Data

Geely startte anderhalf jaar geleden in Taizhou, in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang, met de bouw van een centrum waar nieuwe satellieten moesten worden getest en geproduceerd. Het bedrijf wijst erop dat de volgende generatie auto’s grote hoeveelheden data, bovendien met een hoge graad van nauwkeurigheid, zullen moeten verwerken.

Autonome auto’s zullen immers steeds meer met elkaar, maar ook met de omgeving moeten kunnen communiceren. Daarnaast zullen ook andere functies aan boord van het voertuig, zoals entertainment, met de nodige data moeten worden bevoorraad. Om al die functies te kunnen aanbieden, zal Geely verschillende types satellieten bouwen.

Op volle capaciteit zou de fabriek vijfhonderd satellieten per jaar moeten kunnen maken. De satellieten worden ontworpen door Geespace, een dochterbedrijf van de Geely Technology Group dat drie jaar geleden werd opgericht.

De instap van Geely in de satellietindustrie vormt onderdeel van het streven van de onderneming om wereldwijd een aanbieder van brede mobiliteitsoplossingen te worden.

Licentie

Geely kreeg begin dit jaar van de Chinese Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) een vergunning om met de productie van commerciële satellieten van start te gaan. De onderneming was daarmee de tweede partij die in China een dergelijke vergunning kon bemachtigen.

Geely denkt de technologie in de toekomst ook te kunnen inzetten voor onder meer transportactiviteiten door de lucht.

Waarnemers merken op dat Geely niet de enige autobouwer is die zijn oog op de satellietindustrie heeft laten vallen. Ook de Amerikaanse groep Tesla maakt immers van satellieten van zusterbedrijf Starlink gebruik om in landelijke gebieden toegang tot het internet te garanderen.

De Japanse autofabrikant Honda Lotor heeft eveneens aangekondigd plannen rond de productie van satellieten te koesteren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20