Chinese stad deelt geld uit om geboortecijfer op te krikken

In Panzhihua, in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan, gaat het bestuur cash uitdelen om geboorten aan te moedigen. Panzhihua is de eerste stad die dit doet in een natie die geconfronteerd wordt met snel oprukkende vergrijzing en een dalend geboortecijfer.

Waarom is dit belangrijk?

In 2013 liet China zijn omstreden één-kind-beleid varen. Maar bijna acht jaar later aarzelen Chinese stellen nog steeds om een tweede of derde kind te nemen, en misschien kan een beetje extra geld dat stimuleren.

Het bestuur van de stad Panzhihua kondigde eerder deze week aan dat het lokale gezinnen elke maand 500 yuan (77 dollar) per baby zal geven als ze een tweede of derde kind krijgen, totdat de baby’s drie jaar oud zijn. Dat meldde het door de staat gerunde Xinhua News Agency woensdag.

De stad van 1,2 miljoen inwoners, bekend om zijn staalindustrie, zal ook gratis zwangerschap gerelateerde diensten aanbieden aan lokale moeders, en zal meer kleuterscholen optrekken in de buurt van werkplekken, volgens het rapport.

De subsidies voor kinderopvang maakten deel uit van een bredere reeks maatregelen die het stadsbestuur van Panzhihua heeft aangekondigd om talent aan te trekken. De stad zal ook geldbonussen geven aan gekwalificeerde toponderzoekers, leraren, medische professionals en ondernemers die besluiten om zich daar te vestigen, aldus het rapport.

Drie kinderen

De Chinese regering beloofde eerder deze maand de kosten van bevalling, ouderschap in het algemeen en onderwijs tegen 2025 aanzienlijk te verlagen. Deze belofte volgde op een besluit in mei om alle getrouwde stellen toe te staan drie kinderen te krijgen.

Vorig jaar daalde het aantal geboorten in China tot het laagste niveau in bijna zes decennia door de onzekerheid over de Covid-19-pandemie. Dit bevestigt het vooruitzicht dat de bevolking van het land, momenteel 1,41 miljard mensen, volgens schattingen van Bloomberg Economics vóór 2025 zal beginnen te krimpen.

(evb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten