Chinese staalindustrie wil meer in buitenlandse activiteiten investeren

Tegen het midden van dit decennium wil China een aantal internationaal belangrijke overzeese ijzerertsmijnen bouwen. Die activiteit moet het land een garantie op voldoende leveringen bieden. Dat heeft het Chinese ministerie van industrie gemeld. China streeft volgens het ministerie bovendien naar een grotere aanvoer van andere minerale bronnen, zoals mangaan en chroom, voor de staalproductie.

Volgens het nieuwe vijfjarenplan voor de staalsector dat door het ministerie is gepubliceerd, zouden belangen van Chinese bedrijven in buitenlandse mijnen midden dit decennium meer dan 20 procent van de totale import van ijzererts in China moeten vertegenwoordigen.

Kwaliteit

China, de grootste staalproducent van de wereld, haalt ongeveer 80 procent van zijn ijzererts uit import. Over het aandeel van de buitenlandse bezittingen van China in die aanvoer zijn echter geen gegevens bekend. China heeft ook binnenlandse mijnen, maar de kwaliteit van die productie ligt veel lager dan op toplocaties in onder meer Brazilië en Australië.

Het Chinese ministerie van industrie zegt daarom de bouw van grote projecten voor de ontginning van ijzererts in West-Afrika en West-Australië te willen versnellen. Daarnaast wordt tevens gezocht naar een versterking van de samenwerking met Rusland, Kazachstan, Mongolië, Cambodja en andere buurlanden.

De vijf grootste Chinese staalproducenten zouden tegen het midden van dit decennium 40 procent van de totale Chinese staalproductie voor hun rekening moeten nemen. Het aandeel van de top tien zou tot 60 procent moeten oplopen. Momenteel wordt dat aandeel op ongeveer 37 procent geraamd.

Ecologisch

Nieuwe projecten voor staalproductie dreigen in China door een strengere milieuwetgeving steeds minder vaak een goedkeuring van de overheid te kunnen krijgen. De productie op basis van schroot zou daarentegen een aandeel tussen 15 procent en 30 procent moeten kunnen verwerven. De jaarlijkse aanvoer van schroot zou daarbij tot 300 miljoen ton moeten oplopen.

De plannen kaderen in een strategie om de ecologische voetafdruk van de Chinese staalsector te verkleinen. De voorbije vijf jaar zou al ongeveer 150 miljoen ton aan verouderde capaciteit vroegtijdig zijn gesloten. De Chinese overheid zegt bovendien de energieconsumptie van de staalproductie sterk te hebben kunnen reduceren.

China Baowu Steel Group, de grootste staalproducent van de wereld, haalde vorig jaar voor de eerste keer in de geschiedenis een productie van meer dan 100 miljoen ton. Het Chinese concern heeft onder meer een samenwerking met BHP Group en Rio Tinto.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20