China en de langzame verovering van Zuid-Amerika

In het Zuid-Amerikaanse Bolivië is een waterkrachtcentrale in gebruik genomen. De centrale werd gebouwd door het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, dat specialiseert in de bouw van waterkrachtcentrales. Het project is een van de vele regionale projecten waarbij de Chinezen betrokken is.

China wil van Bolivië het energetisch hart van Zuid-Amerika maken, zei de Chinese ambassadeur in aanwezigheid van de Boliviaanse president Evo Morales. China heeft alvast grote plannen voor Bolivië, ondanks dat het land het armste van het Zuid-Amerikaanse continent is. Bolivië zit ook op ’s werelds grootste reserves aan lithium. Dat is een basiselement voor de batterijen van elektrische wagens. Niet minder dan de helft van de wereldreserves van deze delfstof bevinden zich in Bolivië, wat het land de naam van ‘het Saoedi-Arabië van het Lithium’ heeft opgeleverd. China is nu al de grootste markt voor elektrische wagens wereldwijd. Het land heeft vorig jaar bijna 1 op 2 elektrische wagens geproduceerd die in de wereld werden gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Het gaat om een doelbewuste en geconcentreerde inspanning. Die wordt door de centrale regering  geleid en op provinciaal niveau gesteund.

Argentinië, Brazilië, Chili en Peru

Onder president Xi Jinping bouwt het land zijn invloed in Zuid-Amerika stilaan maar zeker uit. Zo bouwen de Chinezen ook wegen in Argentinië en maken ze treinen voor de Argentijnse spoorwegmaatschappij.

China is ondertussen de belangrijkste handelspartner van drie van de grootste Zuid-Amerikaanse economieën: Brazilië, Chili en Peru. Die landen exporteren veelal grondstoffen naar China. Het gaat dan om koper, ijzererts, olie en sojabonen. China geeft deze landen ook ongeveer ongelimiteerd krediet voor het invoeren van Chinese goederen.

De kolonisatie van Afrika

China investeert ook al jaren in een agressieve commerciële expansie op het Afrikaanse continent. Terwijl de economieën en investeringen van de ‘ontwikkelde’ wereld lange tijd stagneerden, werd Afrika in toenemende mate Chinees grondgebied.

One Belt, One Road

Ook het project de zogenaamde ‘Nieuwe Zijderoute’ verbindt China met deze continenten. Het project ‘One Belt, One Road’ loopt over Azië, Europa, Afrika en heeft ook toegang tot Zuid-Amerika. 

Het project wil 65% van de wereldbevolking en een kwart van het globale bbp rechtstreeks verbinden met China. Indien het project wordt gerealiseerd zoals het vandaag is bedacht, zal een groot deel van de wereldhandel gelinkt zijn aan de Chinese economische strategie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20