‘Chinese leugens over coronavirus zijn ‘een oorlogsdaad’’: handelsovereenkomst met VS kan niet worden afgedwongen bij ‘overmacht’

Eind november deden berichten de rond dat er een virus was in Wuhan. Zes weken later, op 15 januari, ondertekenden China en de Verenigde Staten fase 1 van het handelsakkoord. Daarin zat een clausule verborgen die stelde dat indien zich ‘een Act of God’ of ‘een geval van overmacht’ voordeed, de verplichtingen van China tegenover de Verenigde Staten vervielen. Een paar dagen later maakte Beijing een eerste geval van coronavirus bekend.’

Dat zegt Danielle DiMartino Booth in een interview met de Iraans-Amerikaanse ondernemer-publicist Patrick Bet David. DiMartino Booth is een gerenommeerd econome, die zelf 9 jaar als adviseur werkte voor de Federal Reserve of Dallas. Ze is ook de auteur van ‘FED up’. In dat boek legt ze uit wat de gevolgen waren van de goedkoopgeldpolitiek van de FED. 

‘Wist China dat dit virus de ronde deed zes weken vooraleer ze Wuhan afsloten?’ Reken maar. Is dat crimineel? Zeker. Moet de zaak voor een wereldtribunaal komen? Ja.’

Artikel 7.6.2

DiMartino Booth refereert naar artikel 7.6.2 in de overeenkomst. Daarin staat te lezen dat indien zich een natuurramp of onvoorziene omstandigheid voordoet buiten hun controle’ beide partijen samen moeten kijken hoe het verder moet.

Volgens China startte het onderzoek naar Covid-19 pas in december. Maar volgens berichten in de krant South China Morning Post was de Chinese regering al in november op de hoogte van de zaak. Ze werd pas in januari openbaar gemaakt.

Internationale verontwaardiging over de houding van China neemt toe

De internationale verontwaardiging over de houding van China neemt toe. Er komt steeds meer internationale druk op Beijing om open kaart te spelen. Naast Washington, kwam er de voorbije dagen kritiek uit Londen en Parijs.

Zo ontkent het land dat het virus is ‘ontsnapt’ uit het Wuhan Instituut voor ­Virologie en het Centrum voor Ziektecontrole en -preventie, terwijl steeds meer sporen naar dat centrum leiden. Ook in België luidt kritiek. Stelden velen zich al vragen over de communicatie tussen het Paleis en president Xi Jinping, dan had vicepremier Koen Geens als eerste van de regering, dit weekend in La Libre, er voorzichtig iets over te zeggen: ‘Als China ons correct had geïnformeerd van bij het begin, zag de wereld er vandaag anders uit.’

De cijfers van Wuhan

Verder rijzen vele vraagtekens bij de manier waarop China zijn coronabesmettingen en -doden telt. Vorige week kwam de Chinese staatszender CCTV plots met nieuwe cijfers. Die 40 procent hoger lager dan wat eerder aan de wereld was gecommuniceerd. In totaal heeft China nu officieel 4.632 doden.Weinig aannemelijk, gezien de berichten over hele hospitalen die op een paar dagen moesten worden bijgebouwd.

Ongeacht of China de wereld bewust misleidde of niet, stelden Chinakenners begin maart al dat de coronacrisis de eerste fase van de Amerikaans-Chinese handelsovereenkomst zal dwarsbomen.

‘De kans dat China de aankoop- en importverplichtingen van de overeenkomst dit jaar naleeft is ‘ergens tussen zero en zero’, zei Scott Kennedy, hoofdadviseur Chinese zaken bij het Centre for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington, toen in dezelfde South China Morning Post. Gewoon omdat de economische impact van de crisis ook voor China vernietigend is.

Dezelfde mensen zijn ervan overtuigd dat de crisis Xi Jinping en zijn Communistische Partij uiteindelijk zal versterken.

Volgens het CSIS is een internationaal kenmerk van grote crises ‘dat de staat zijn positie versterkt om die machtspositie te behouden eens de crisis wegdeemstert’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.