Chinese journaliste die verslag uitbracht over corona-uitbraak in Wuhan veroordeeld tot 4 jaar cel

Een Chinese rechtbank heeft de 37-jarige journaliste Zhang Zhan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar omdat zij tijdens de coronacrisis in Wuhan kritische berichten over de Chinese aanpak van de pandemie publiceerde.

‘We gaan waarschijnlijk in beroep gaan’, laat haar advocaat aan Reuters weten. ‘Mijn cliënt is ervan overtuigd dat ze wordt vervolgd voor het uitoefenen van haar vrijheid van meningsuiting.’ De rechtszaak gebeurde achter gesloten deuren en buitenlandse journalisten waren niet welkom ‘wegens coronamaatregelen’.

Overvolle ziekenhuizen en crematoria

Sinds de start van de coronacrisis doet China er alles aan om kritische berichten over de aanpak van de coronacrisis te censureren. De berichten van Zhan over de situatie in Wuhan waren dan ook een doorn in het oog van de Chinese overheid. De journaliste publiceerde in het voorjaar onder meer filmpjes van overvolle ziekenhuizen en crematoria.

De staatsmedia publiceerden enkel positieve berichten over de strijd tegen het virus. Desalniettemin werden de kritisch berichten van Zhan gretig gedeeld via sociale media.

Tot op vandaag hebben de staatsmedia het enkel over hoe succesvol de Chinese president Xi Jinping de pandemie heeft aangepakt. Zo zijn er volgens de overheid nauwelijks nog coronabesmettingen in het land.

Hongerstaking

In mei werd de journaliste opgepakt en verdween ze van de radar. Hetzelfde gebeurde met andere journalisten die op eigen houtje verslag hebben uitgebracht over de gezondheidscrisis in Wuhan, waaronder Fang Bin, Chen Qiushi and Li Zehua.

Volgens documenten die Reuters kon inkijken ging Zhang in juni in hongerstaking. Volgens haar advocaten dwongen de cipiers haar om te eten via een tube. In december had ze last van hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, lage bloeddruk en een keelontsteking.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20