China past officiële cijfers aan: plots 1.300 meer doden in Wuhan

Na aanhoudende kritiek op de authenticiteit van de officiële coronacijfers in China, heeft de Chinese overheid de dodentol in Wuhan herzien. Daardoor zijn er ineens 50 procent meer overlijdens door Covid-19 gevallen de afgelopen maanden. 

Chinese overheidsfunctionarissen plaatsen de nieuwe teller op 3.869 doden door het coronavirus in de stad Wuhan, de stad waar het virus uitbrak en zich vandaar verspreidde over zowat de hele wereld. Dat is 1.290 zielen meer dan de vorige ‘officiële cijfers’, of een stijging van 50 procent. Het aantal besmette gevallen is ook naar boven herzien tot 50.333, dat zijn er 325 meer dan voorheen. 

‘Slechte rapportering’

De autoriteiten beweren dat de gewijzigde dodentol te wijten is aan een slechte rapportering door ziekenhuizen, of een slechte registrering van sterftegevallen in de administratie. Bovendien zijn nu ook diegenen toegevoegd zijn die thuis gestorven zijn in de begindagen van de epidemie, aldus de Chinese overheid.

Het lijkt erop dat de ‘herziening’ in een reactie op het groeiende scepticisme over de nauwkeurigheid van China’s officiële cijfers. China verhit nu ook een perceptieoorlog uit, en doet er alles aan doen om niet als ‘schuldige’ van de globale pandemie gezien te worden. 

Perceptieoorlog

Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei donderdag tegen Reuters dat China na de crisis ‘moeilijke vragen’ zou moeten beantwoorden over hoe de pandemie tot stand is gekomen en waarom ze niet eerder is gestopt. President Emmanuel Macron van Frankrijk vertelde aan The Financial Times dat er ‘duidelijk zaken zijn gebeurd waarvan we niets weten.’

Amerikaanse inlichtingendiensten beweren al langer dat de Chinese officiële cijfers een zware onderschatting van de werkelijkheid zijn. Het is ook uitgebreid gedocumenteerd in de media dat de Chinese autoriteiten de ernst van de epidemie aanvankelijk verborgen hielden, en pas eind januari in actie kwam om de verspreiding van het virus te stoppen. Peking heeft die kritiek altijd afgedaan als leugens, en beweert dat het vanaf het begin transparant was over de epidemie.

Meer