Chinese internetbedrijven nog altijd achterop met hernieuwbare energie

In vergelijking met hun collega’s elders in de wereld, blijven de Chinese internetbedrijven op het gebied van milieubescherming achterop. Dat is de conclusie van een rapport van de milieubeweging Greenpeace.

De studie is gebaseerd op een analyse van de inspanningen die een aantal grote Chinese online ondernemingen op het gebied van duurzaamheid doen.

Chindata

‘De capaciteit van het wereldwijde internet neemt snel toe,’ benadrukt Greenpeace. ‘Volgens berekeningen zal de sector over twee decennia een derde van de wereldwijde vraag naar elektriciteit vertegenwoordigen.’

‘Hierdoor groeit de druk op de grote technologiebedrijven – zowel in China als in de rest van de wereld – om op zoek te gaan naar duurzame bronnen van elektriciteit.’

‘Een aantal Chinese online concerns heeft inderdaad al te kennen gegeven onder meer gebruik te maken van zonnekracht of hun verbruik met emissiecertificaten te compenseren. In het algemeen blijven de prestaties van de Chinese internetbedrijven op het gebied van duurzaamheid echter beduidend achter op de inspanningen van hun wereldwijde collega’s.’

Uit een evaluatie van vijftien grote Chinese online bedrijven moet Greenpeace naar eigen zeggen vaststellen dat alleen de digitale dienstverlener Chindata heeft toegezegd om 100 procent van zijn energieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen. Dat komt overeen met de verbintenissen op lange termijn die grote internationale concerns zoals Apple of Google hebben gemaakt.

Australië

Twee jaar geleden waren Chinese producenten van internetdata goed voor 99 miljoen ton koolstofdioxide. De bedrijven verbruikten tijdens die periode 161 terawattuur elektriciteit.

Daarmee vertegenwoordigde de sector 2,35 procent van de totale Chinese elektriciteitsconsumptie. Over drie jaar zou het elektriciteitsverbruik van het Chinese internet een niveau van 267 terawattuur bereiken. Dat is meer dan het totale verbruik van een land zoals Australië.

Chinese datacenters verbruiken gemiddeld aanzienlijk meer elektriciteit dan hun collega’s in andere landen. De Chinese overheid heeft echter bepaald dat het verbruik tot de internationale niveaus moet worden teruggebracht. Daarvoor krijgt de sector twee jaar tijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20