Chinese industrie groeit opnieuw na zeven maanden

In november is de Chinese industriële productie verrassend wat gestegen. De inkoopmanagersindex (PMI) van het bureau voor de statistiek steeg tot 50,2 punten.

In oktober stond deze index op 49,3. Deze nieuwe waarde is de hoogste sinds maart. Alles boven de vijftig punten betekent groei.

Waarnemers schrijven de stijging naar een ‘groeiwaarde’ toe aan de stijgende binnenlandse vraag. De handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft echter een molensteen voor de Chinese industrie die sterk op export is gericht.

Voorlopige handelsdeal

De twee mogendheden proberen nog altijd een voorlopige handelsdeal te voltooien. President Donald Trump heeft gedreigd met extra heffingen op Chinese producten vanaf 15 december.

Intussen is de centrale bank van China (PBOC) voorzien op een lange periode van groeivertraging van de wereldeconomie. Dat liet bankgouverneur Yi Gang zondag weten in afwachting van een economische top. Later deze maand brengt de PBOC de groeidoelen voor volgend jaar uit. Volgens experts kan de economische groei van China onder 6 procent uitkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20