China heeft in juni en juli ruim 70 procent meer materiaal voor de productie van chips gekocht dan in dezelfde periode een jaar geleden: van 2,9 miljard naar bijna 5 miljard, meldt the Financial Times.
Chinese fabrikanten bestellen materiaal voor productie van chips in bulk om handelsrestricties voor te zijn

Waarom is dit belangrijk?
Sinds 2020 krijgt de globale markt te maken met een tekort aan chips. Dit product maakt deel uit van steeds meer goederen en werd daarom ook als strategisch ‘wapen’ ingezet. De Verenigde Staten legden de eigen producenten exportbeperkingen op ten aanzien van China, en overtuigden bondgenoten Nederland en Japan om hetzelfde te doen voor de apparatuur waarmee chips gemaakt worden.In het nieuws: China bereidt zich voor om zijn eigen chips te maken.
Vanaf 1 september wordt het China moeilijker gemaakt om nog Nederlandse chipapparatuur te kopen. Dit is het gevolg van handelsbarrières die de Verenigde Staten in het begin van het jaar orkestreerden. De restricties die Japan oplegde zijn al sinds 23 juli van kracht.
- Door de barrières moest China zich op korte tijd voorbereiden om de eigen productie stevig op te schalen. De intensivering van de aankoop van materiaal is een bewijs dat het Middenrijk geen risico wil lopen op vlak van bevoorrading of problemen in de toeleveringsketen.
- De gegevens van China’s General Administration of Customs wijzen op een stijging van 70 procent in de maanden juni en juli, tegenover een jaar eerder. De aankoop van materiaal die uit Nederland komt is sinds mei zelfs verdubbeld. Ook van producenten uit Singapore en Taiwan heeft China meer gekocht. Of het om producten gaat die onder de handelsbarrières vallen die op 1 september van kracht gaan, valt uit de cijfers niet af te leiden.
- Onder de beperkingen hebben Chinese bedrijven zonder licentie geen toegang tot de apparatuur die nodig is om de meer geavanceerde chips te bouwen. De halfgeleiders die het nodig heeft voor de bouw van elektrische wagens of industriële toepassingen vallen daar niet onder.
Verzuurde relatie
- De beperkingen en het toenemend protectionisme tussen ’s werelds twee grootste economieën hebben hun relatie verzuurd. Nvidia, een Amerikaanse producent van chips voor AI-producten, die onder een nieuwe reeks beperkingen zou vallen, maant de overheid van de Verenigde Staten aan om niet te overdrijven.
- “Verdere exportbeperkingen van de VS voor chips naar China zou een “permanent verlies” betekenen voor Amerikaanse halfgeleiderbedrijven om een leidende rol te spelen op een van ’s werelds grootste markten”, communiceert Nvidia in een waarschuwing.
- Als reactie op de handelsbarrières voerde China overigens zelf exportbeperkingen in voor de materialen gallium en germanium, twee bestanddelen van onder meer halfgeleiders en zonnepanelen.
Crisis
- Na een economische crisis, in dit geval onder de vorm van de COVID-pandemie, worden vaak handelsbarrières opgeworpen om de eigen economie te beschermen en stimuleren.
- De economische situatie in de VS gaat de goede kant op,. De inflatie beweegt zich naar het streefdoel van 2%. Ook wordt gespeculeerd over het einde van de rentesverhogingen. Voor China geldt het tegendeel. De economie zit er in het slop, ondanks ingrepen van de overheid. Als gevolg van de handelsbarrières heeft China enkel toegang tot minder kwalitatieve chips. De VS willen voorkomen dat de betere chips gebruikt worden voor militaire doeleinden.
- Wil China chips van betere kwaliteit bekomen, dan zal ze die zelf moeten produceren.