Al jaren wordt voorspeld dat China de Amerikaanse economie zal verdringen als ’s werelds grootste economische macht. Toch zijn de voorspellingen tot nu toe nooit uitgekomen. En gezien de huidige economische situatie van China lijkt de dreiging minimaal.
“De Chinese economie zal die van de Verenigde Staten overschaduwen”: een cyclische voorspelling die nu meer een utopie is

Waarom is dit belangrijk?
Na lange tijd achterop te hinken, heeft China in de jaren negentig alles uit de kast gehaald om zijn economie zodanig te ontwikkelen dat het een ware hausse aan economische groei heeft doorgemaakt. Sommige analisten zien dit als een serieuze potentiële bedreiging voor 's werelds leidende macht, de Verenigde Staten.Zoom out: in 1997 voorspelden economen van het Internationaal Monetair Fonds dat de Chinese economie zo snel zou groeien dat het die van de Verenigde Staten in 2017 zou kunnen inhalen. Een voorspelling die niet is uitgekomen, zoals Yahoo Finance aangeeft.
- In 2010 deed Goldman Sachs een soortgelijke voorspelling voor 2030, gebaseerd op de razendsnelle economische groei van het land en de bevolking van meer dan een miljard mensen, een factor die leek te garanderen dat China de grootste markt ter wereld zou worden.
- Het inhaalvenster werd iets dichter geschoven na de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009, die de kloof tussen China en de Verenigde Staten verkleinde. Begin jaren 2000 neigde de investeringsbank meer naar een inhaalperiode tegen de jaren 2040.
- Analisten van The Economist deelden deze mening ook, maar voorspelden een economische overwinning van China op de Verenigde Staten in 2019.
- Opnieuw bleek de voorspelling onjuist. En hoewel Beijing nog steeds de tijd heeft om Goldman Sachs gelijk te geven, wijst het bewijs nu al in de richting dat dit niet het geval zal zijn.
Het nieuws: “Het is onwaarschijnlijk dat de Chinese economie die van de Verenigde Staten in de komende tien tot twintig jaar zal inhalen”, vertelde Desmond Lachman, senior fellow aan het American Enterprise Institute, aan Reuters.
China is nog steeds geen rijk land
Ondanks de razendsnelle groei van de afgelopen 25 jaar wordt het Middenrijk nog steeds niet beschouwd als een rijk land, ook al is het erin geslaagd een centrale rol te spelen in de wereldeconomie. Erger nog, de pandemie zou wel eens de kans kunnen hebben weggevaagd dat China de status van economische supermacht bereikt.
- De Chinese economie is nog steeds niet hersteld van de COVID-19 jaren, ook al gingen de bijzonder strenge maatregelen van de Chinese regering enkele maanden geleden op de schop.
- Het aangekondigde – en verhoopte – herstel is uitgebleven, met als gevolg dat het land nu in deflatie verkeert. En de maatregelen van de Chinese regering zijn nog niet voldoende om het tij te keren, waardoor beleggers teleurgesteld zijn.
- Maar gezien de centrale rol van China op wereldschaal maken economen zich zorgen dat de daling van China gevolgen zal hebben voor andere delen van de wereldeconomie.
China, het Japan van dertig jaar geleden
Econoom Paul Krugman vergeleek China met Japan aan het begin van de jaren ’90, toen de ongebreidelde groei van het land abrupt tot stilstand kwam en er een einde kwam aan de bezorgdheid over de wereldwijde overheersing door een Aziatisch land. Maar in tegenstelling tot het China is Japan een rijk land geworden, waar de meerderheid van de bevolking toegang heeft tot alle levensbehoeften (voedsel, fatsoenlijke huisvesting, drinkwater, gezondheid en onderwijs) via de markteconomie.
Verschillende factoren, zowel structurele als cyclische, zijn verantwoordelijk voor de depressie in de Chinese economie:
- China kampt met een bevolkingsafname als gevolg van het één-kind-beleid.
- Daardoor is het niet langer het land met het grootste aantal inwoners ter wereld. Die titel behoort nu toe aan India.
- Bovendien positioneert dit land zich steeds meer als een alternatief voor Beijing.
- Het Middenrijk staat voor zijn “Lehman Brothers-moment” met de ineenstorting van de vastgoedsector, omdat dat het land lange tijd afhankelijk is geweest van door schulden gedreven vastgoedprojecten om zijn groei aan te wakkeren.
- Ondertussen blijft de werkloosheid onder jongeren tussen 16 en 24 jaar stijgen. Het bedraagt momenteel 21 procent, hoewel het werkelijke cijfer nog hoger zou kunnen liggen.
- China heeft onlangs besloten om dit cijfer niet langer te delen, een erkenning van een steeds zorgwekkender situatie.
Een wereldwijde impact
Ondanks zijn economische problemen blijft China de grootste producent ter wereld, wat het land een zekere macht geeft op wereldschaal. Dit is een situatie die sommigen willen veranderen om minder afhankelijk van het land te worden, omdat er een reëel risico bestaat dat de economie wordt besmet, naast de politieke onrust die een dergelijke afhankelijkheid met zich meebrengt.
- De pandemie heeft veel landen bewust gemaakt van hun afhankelijkheid van China en de problemen die dat met zich meebrengt.
- Nu het land stil ligt, zijn verschillende industrieën in de wereld in moeilijkheden geraakt en het vinden van een oplossing was geen kwestie van met de vingers knippen.
Ondertussen is de Amerikaanse economie, hoewel ze gebukt gaat onder inflatie, erin geslaagd om te herstellen van de pandemie. De economie is dynamisch en veerkrachtig en profiteert ook van het grote stimuleringsplan van de regering Biden en het feit dat Europa zich losmaakt van Rusland. De VS zijn nu een van de belangrijkste leveranciers van LNG geworden.