Chinese coronacrisis en een mogelijk strakker dan verwacht beleid van de Fed doen beleggers naar de uitgang vluchten

De Europese beurzen hebben de handelsweek fors in het rood gestart. De oplopende coronacijfers in China en een havikachtige Federal Reserve doen beleggers op de verkoopknop drukken.

Na drie uur handelen noteert de Bel20 2 procent in het rood. De Eurostoxx50 heeft vandaag al 2,2 procent moeten prijsgeven. Er zijn verschillende redenen waarom de beleggers naar de uitgang vluchten.

Strakker beleid Federal Reserve

Om te beginnen is de kans toegenomen dat de Federal Reserve de komende maanden de rente meermaals met 50 basispunten zal verhogen. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft vorige week gezegd dat er tijdens de volgende rentevergadering een verhoging van 50 basispunten op tafel ligt. Ook tijdens de volgende vergadering zal zo’n verhoging naar alle waarschijnlijkheid besproken worden.

Economen hadden eerder al gezegd dat ze een verhoging van 50 basispunten verwachten in mei en juni. Nu sluiten sommige economen, waaronder Aneta Markowska, hoofdeconoom bij het beurshuis Jefferies, niet uit dat de rente aan datzelfde tempo zal verhoogd worden in juli en september.

De Wall Street Journal merkt dat veel bestuursleden van de Federal Reserve verwachten dat de Amerikaanse rente tegen het eind van dit jaar zal uitkomen op 2,25 of 2,5 procent. Fed-watchers sluiten een verhoging tot 2,75 à 3 procent niet uit. Ter vergelijking: de basisrente bedraagt nu 0,5 procent.

Chinese coronacrisis

Ook de coronacrisis in China speelt de beleggers parten. Zo vreest de bevolking van Peking dat ze binnenkort te maken zullen krijgen met even strenge coronaregels als in Shanghai, waar nu zelfs hekken rond woningen worden gezet. In de Chinese hoofdstad werden het afgelopen etmaal 51 overlijdens gemeld door het ministerie van Volksgezondheid, een dagrecord. “De situatie is ernstig, de hele stad moet in actie komen”, liet een gezondheidsambtenaar zondag weten.

Ondanks de lockdownregels die Shanghai gelden, is het dodentol sinds halverwege april daar opgelopen tot 87. Kans is groot dat dat er meer zijn, aangezien China niet altijd even eerlijk is over dergelijke cijfers. Beleggers maken zich dan ook meer en meer zorgen over de impact van de oplopende coronacijfers en de strenge lockdownregels op de Chinese economie.

En verkiezingsoverwinning Macron?

Tot slot was er ook de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk, maar de impact daarvan lijkt eerder klein te zijn. “Het wordt duidelijk dat de Chinese bezorgdheid over corona nog lang niet voorbij is, terwijl de Franse markten geen impuls kregen van de Franse verkiezingsuitslag van zondag, waar Emmanuel Macron herkozen werd”, merkt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op.

“In de laatste weken hebben de markten de bezorgdheden rond de oorlog in Oekraïne, de economische vertraging in China en de torenhoge inflatie weten weg te schuiven”, aldus Hewson. “Het vooruitzicht van een mogelijk beleidsfout van de centrale banken en een daaropvolgende recessie lijkt dan wel een zorg teveel voor beleggers.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.