Chinese burgers komen in opstand; “Beheers verlangen van uw ziel naar vrijheid”

De lockdown in de Chinese stad Shanghai zorgt voor steeds meer bezorgdheid rond de toegang tot voedsel. Burgers beginnen nu in opstand te komen tegen de autoriteiten, met zelfs plunderingen als gevolg.

Bijna alle 26 miljoen inwoners van de stad Shanghai zitten al weken in een strenge lockdown. De Chinese autoriteiten voeren een zero-COVID-beleid om de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus in te perken.

Slaan met potten en pannen

Bewoners die in Shanghai in lockdown zitten kunnen echter niet allemaal meer aan voedsel geraken. Dat bericht onder meer France24.

Een getuige uit de stad die haar woonst niet mag verlaten, vertelt aan de Financial Times dat zij en haar ouders in de afgelopen 20 dagen slechts één voedselpakket van de plaatselijke overheid hadden ontvangen.

Op Twitter zijn sinds enkele dagen beelden te zien van mensen die uit hun raam met potten en pannen slaan om het tekort aan voedsel aan te klagen. De Chinese overheid zou daarna drones hebben laten rondvliegen die via luidsprekers boodschappen verkondigen om zich aan de opgelegde regels te houden.

“Houd u alstublieft aan de COVID-beperkingen. Beheers het verlangen van uw ziel naar vrijheid. Open het raam niet en zing niet”, zo luidde de berichten van de drones.

Winkels plunderen

De opstand uit zich ook in extremere ongehoorzaamheid. De angst voor voedseltekorten is geëscaleerd terwijl inwoners van Shanghai maar geen einde zien aan het uiterst strenge COVID-beleid. Boze burgers komen op straat uit protest en video’s op sociale media laten zien hoe groepen mensen winkels plunderen.

“De ernst van de situatie is niet zo hoog. Maar de regering houdt zich nog steeds aan het Nul-Covid beleid”, zegt een journaliste Celine (schuilnaam) in Shanghai aan France24. “De situatie waar ze mensen in brengen is vrij ernstig.”

Celine zit al twee weken in strikte quarantaine. “In mijn kamp is er helemaal geen virus – geen enkel positief geval. We doen elke twee dagen testen. Niemand weet waartegen we ons verdedigen, want er zijn eigenlijk geen gevallen.”

(kg)

Meer