Chinese autoriteiten nemen Amerikaans consulaat in Chengdu in

Chinese autoriteiten namen afgelopen nacht de controle over van het Amerikaans consulaat in de stad Chengdu. China gaf opdracht om de post te sluiten als represaille voor het Amerikaans bevel vorige week om het Chinese consulaat in Houston te sluiten.

Een mensenmassa verzamelde zich in Chengdu, een stad in het zuidwesten van China, om met Chinese vlaggen te zwaaien en selfies te nemen terwijl Amerikaanse diplomaten het gebouw verlieten en Chinese functionarissen het gebouw overnamen.

China sluit de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging als vergelding voor de sluiting van het Chinese consulaat in Houston. De VS beweerden dat die consulaire afdeling een broeinest was van spionnen.

Belangrijk

De post in Chengdu was een belangrijke. Het consulaat leverde diplomatieke diensten aan een groot deel van West-China, inclusief de Tibetaanse regio’s. Daar monitorde de post ook het misbruik van de mensenrechten.

De wederzijdse sluitingen zijn het zoveelste signaal dat een amalgaam van geschillen tussen de twee grootste economieën ter wereld aan het escaleren zijn. Dat gaat van handel en technologie over het conflict in de Zuid-Chinese Zee, tot Taiwan en Hongkong.

China behoudt momenteel nog vier consulaten en één ambassade in de Verenigde Staten, net als de VS in China.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20