Consulaat in Houston nieuwe twistappel tussen VS en China: VS schermen met spionagebeschuldiging

China zwaait met vergeldingsacties, nu de Verenigde Staten de sluiting van het Chinese consulaat in het Amerikaanse Houston afdwingt. Een nieuwe klap voor de al sterk gehavende diplomatieke banden tussen de twee grootmachten.

Waarover gaat het? De Amerikaanse overheid gaf China drie dagen de tijd om zijn consulaat in Houston, de vierde grootste stad van de Verenigde Staten, te sluiten. De beslissing kwam er om ‘het Amerikaans intellectueel eigendom en het Amerikaanse privéleven te beschermen’, stond er te lezen in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een wat omfloerste manier om te zeggen dat Chinese diplomaten vanuit dat consulaat zouden spioneren.

Volgens de overheidsinstelling zouden diplomaten zich ingelaten hebben met interne aangelegenheden van de Verenigde Staten. Dinsdagavond laat kreeg de lokale politie van Houston meldingen over brand en rook in de tuin van het consulaat. Volgens lokale media waren personeelsleden er documenten aan het verbranden. Daarvan circuleren er beelden op sociale media, zoals Twitter.

Reactie in China? ‘Een ongekende escalatie’, brieste een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een vaste persbriefing. China beloofde om met ‘stevige tegenmaatregelen’ te reageren als de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump deze ‘foutieve beslissing’ niet herroept.

‘Een politieke provocatie die eenzijdig door de Verenigde Staten wordt gelanceerd’, staat er in een officiële mededeling. ‘China veroordeelt een schandelijke en onrechtvaardige stap, die de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten zal saboteren.’ China beschuldigt de Verenigde Staten ook van intimidatie en lastigvallen van Chinese studenten en diplomatiek personeel, door het in beslag nemen van laptops, tablets en smartphones.

The bigger picture? Niet dat de relaties tussen de twee landen nu opperbest zijn. Behalve de sluimerende handelsoorlog, de coronapandemie – waarvan Trump graag de schuld in de schoenen van China schuift – en het conflict over de ingrijpende veiligheidswet voor Hongkong, bikkelen de grootmachten nu ook over diplomatie an sich. Zo eisten de Chinezen een tijdlang een gezondheidsscreening voor Amerikaanse diplomaten die bij de uitbraak van de crisis vertrokken waren naar hun thuisland en nu terugkeren naar China.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20