Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Chinees sociaal kredietsysteem komt naar de VS”

Logo Business AM
Tech

26/06/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

China wil tegen 2020 volledig klaar zijn met de implementatie van zijn sociaal kredietsysteem. Dat systeem krijgt onder meer in het westen veel kritiek. Toch lijken ook andere landen steeds meer stappen in die richting te zetten. De Verenigde Staten bijvoorbeeld.

Peking wil zijn sociaal kredietsysteem voeden met informatie van verschillende diensten. Daardoor moet het mogelijk worden om over de burger een gedetailleerder beeld te krijgen. Die informatie is makkelijk te verzamelen omdat het economische leven in China steeds meer online wordt gedefinieerd.

Diensten zoals WeChat van Tencent en Alipay van Ant Financial vormen er een centraal knooppunt voor het verrichten van betalingen, het verkrijgen van leningen en het organiseren van transport. Deze accounts zijn over het algemeen gekoppeld aan mobiele telefoonnummers, die bij de overheid zijn geregistreerd.

Een van de eerste realisaties was de lancering van een open nationaal platform voor online informatie over kredietinformatie. Burgers met een aanzienlijke schuldachterstand dreigen daar op een zwarte lijst te komen.

Dat kan gepaard gaan met een aantal sancties, zoals de beperking van de toegang tot bepaalde diensten. In maart dit jaar waren al  13,49 miljoen Chinezen als een onbetrouwbaar burger geclassificeerd. Daarnaast weigerde de overheid om 20,47 miljoen vliegtuigtickets en 5,71 miljoen vervoerbewijzen voor hogesnelheidstreinen te verstrekken.

Getty Images/Paula Bronstein

Een sociaal kredietsysteem: enkel in autoritaire regimes?

Tot nog toe leek zo’n sociaal kredietsysteem iets voor een autoritair regime, maar de voorbije maanden kwamen tal van aankondigingen in de Amerikaanse pers die er op wijzen dat ook daar de surveillance enkel toeneemt. Casey Newton van The Verge somt er een paar op:

  • De alternatieve taxidienst Uber kondigde vorige maand aan passagiers die door zijn chauffeurs een lage score toegekend krijgen te zullen weigeren
  • Eerder deze maand raakte bekend dat mensen die voor een Amerikaans visum in aanmerking willen komen voortaan hun socialemediaprofielen aan hun applicatie moeten toevoegen. [In 2017 had het Amerikaanse Department of Homeland Security al toelating gekregen om het socialemediagebruik van immigranten te monitoren.]

Uiteraard blijven er belangrijke verschillen bestaan tussen deze maatregelen en het systeem dat 1,4 miljard Chinezen in het gareel moet laten lopen. Vele van deze maatregelen bestaan in tegenstelling tot het Chinese systeem ook onafhankelijk van elkaar. Op de visa-applicaties na moeten ze ook alle nog daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Maar de vraag hoe lang dit alles nog gaat duren is gerechtvaardigd. Hoe meer informatie bedrijven over mensen verzamelen, hoe groter de verleiding om die data na verkoop met andere te delen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks