Chinees geld moet Nigeria nieuwe haven bezorgen

Het Singaporese bedrijf Toleram wil in de Nigeriaanse stad Lagos een nieuwe haven bouwen. De onderneming, die zich vooral heeft toegespitst op de handel in noedels, zou voor het nieuwe project Lekki Port steun krijgen van Chinese partners. Bedoeling is dat de nieuwe site de grootste haven van West-Afrika zou worden.

Toleram groeide uit een textielhandelaar tot een conglomeraat met een brede waaier activiteiten. Inmiddels heeft het concern zich echter vooral toegelegd op de handel in Indomie-noedels.

Toleram begon ongeveer een kwarteeuw geleden met de productie van de noedels in Nigeria. Momenteel is het product echter op alle markten van het land en in elke particuliere keuken aanwezig.

Investering

De bouw van de nieuwe haven zou een investering vergen van 1 miljard dollar. Toleram krijgt daarbij echter de steun van de China Development Bank. Die instelling zou een lening van 630 miljoen dollar ter beschikking stellen.

Bovendien zou de China Harbour Engineering Company 470 miljoen dollar in het project investeren. In ruil zou het Chinese staatsconcern een belang van 52,5 procent krijgen in het nieuwe havenbedrijf.

Toleram zou een aandeel van 22,5 procent krijgen toegewezen. De andere aandeelhouders zijn de Nigerian Ports Authority (5 procent) en de Nigeriaans overheid (20 procent).

Lekki Port is een cruciaal deel van een vrije economische zone met een oppervlakte van 800 hectare die Toleram in Lago wil bouwen. Met die realisatie kan Lagos zijn positie als belangrijkste haven van West-Afrika terugwinnen.

De voorbije jaren moest Lagos immers die titel laten aan Togo, dat met moderne infrastructuur en een bedrijfsvriendelijk klimaat een grote activiteit kon uitbouwen.

Infrastructuur

Daniel Clemenson, analist bij IHS Markit, waarschuwt echter dat de investeringen in Lekki Port weinig baten zullen opleveren indien de Nigeriaanse overheid nalaat om in de ondersteunende infrastructuur te investeren.

‘Rond Apapa, de grootste haven van Lagos, zijn de wegen zo verschrikkelijk en de procedures zo complex dat vrachtwagens vaak een week moeten wachten om geladen of gelost te worden,’ zegt Clemenson. ‘Indien het gebied niet degelijk wordt ontwikkeld, dreigt Lekki Port die problemen alleen nog maar te zullen verergeren.’

Haresh Aswani, directeur van de Afrikaanse divisie van Tolaram, erkent de problemen. Hij wijst er echter tevens op dat de Nigeriaanse overheid heeft beloofd voor de nodige wegeninfrastructuur te zullen zorgen.

Meer