Om de beurswaarde van Chinese staatsbedrijven op te voeren, poogde men de beurskapitalisatie te meten aan ‘socialistische waarden’, eerder dan de conventionele ‘kapitalistische’ methode van het Westen. Het werd een flop.
China’s poging om de beurswaarde van overheidsbedrijven te boosten blijkt een flop

Waarom is dit belangrijk?
China poogt de economie een groei-injectie te geven na de COVID-jaren, die in China veel beperkingen met zich meebrachten. Sinds het opheffen van de maatregelen heeft het land moeite om de economie terug op de rails te krijgen.In november 2022 lanceerde de Chinese overheid “het waarderingssysteem met Chinese kenmerken”. Het moest de beurswaarde van overheidsbedrijven, die toen over het algemeen vrij laag gewaardeerd werden, opkrikken.
- Onder die waarderingsmethode zouden de voordelen van “het bestuur van een communistische partij” worden weergegeven in de marktwaarde. Initieel legde het de overheidsbedrijven geen windeieren.
- In april wonnen heel wat van de Chinese overheidsbedrijven aan marktwaarde. Investeerders namen hun toevlucht tot die bedrijven in de zoektocht naar hoge en veilige dividenden. Ondertussen zijn die winsten al terug verdampt. “De Wind Banking Industry Index, die kredietverstrekkers met een beursnotering in Shanghai en Shenzhen weergeeft, is 8 procent gedaald sinds hij op 8 mei zijn hoogste stand in een jaar bereikte. De Bank of China verloor 13 procent na het bereiken van een recordhoogte”, meldt The Financial Times.
- Beleggers zijn terughoudend om de aandelen in de portefeuille te houden. “Ik ga niet vasthouden aan een investering, alleen omdat de overheid zegt dat het de moeite waard is om te kopen”, zei een fondsmanager aan de FT. Het beperkte groeipotentieel en gebrek aan onafhankelijk management werden als reden gegeven.
Waarom?
- Ondanks de catchy slogan ‘waarderingssysteem met Chinese kenmerken’, veranderde er onderhuids weinig aan de staatsbedrijven. In de praktijk blijft een deel van de functie ervan om de politieke agenda uit te dragen. In vergelijking met gelijkaardige westerse bedrijven, scoren de Chinese frequent lager.
- De beursgenoteerde banken zijn allemaal van de Chinese overheid. Die zagen hun koers-boekwaarde zakken van 1,2 tot 0,6. In andere woorden: beleggers denken dat het bedrijf op papier meer waard is dan in realiteit. Amerikaanse banken hadden in dezelfde periode een koers-boekwaarde boven de 1.
- Daarnaast gaven vertegenwoordigers van de overheidsbanken aan dat ze moeite hadden om investeerders te overtuigen van de legitimiteit van hun cijfers.