Chinese internetproviders beginnen toegang tot handelsplatformen voor crypto’s te censureren

China heeft de afgelopen weken een strengere houding aangenomen tegenover de cryptomunten. De Chinese regering gaat nu nog een stapje verder door de toegang tot de handelsplatformen voor crypto’s te censureren.

Op woensdag begonnen grote Chinese internetdiensten censuurmaatregelen uit te vaardigen tegen de meest populaire handelsplatformen voor crypto’s. De maatregelen zijn van toepassing voor onder meer Baidu (Chinese Google), Weibo (Chinese Twitter), Sogo en Zhihu.

Op de zoekmachines van die vier sites leidt het intypen van de woorden Binance, Huobi en OKEx (drie van de populairste cryptoplatforms) tot geen enkel resultaat. De censuur is effectief, of je nu in het Engels of Chinees zoekt.

‘In overeenstemming met de wetten, voorschriften en beleidslijnen werden de zoekresultaten niet weergegeven,’ aldus Weibo. Zo krijgen de gebruikers niets te zien als ze bijvoorbeeld het zoekwoord ‘Binance’ ingeven.

Momenteel is het nog steeds mogelijk om cryptohandelsplatformen te bereiken via iets uitgebreidere zoekopdrachten. Ook de woorden ‘Bitcoin’ of ‘Ethereum’ worden (nog?) niet gecensureerd. Volgens de gespecialiseerde sites zou deze censuur kunnen worden uitgebreid tot andere termen en zelfs tot andere sites.

Uiteraard vloeien de censuurmaatregelen van de Chinese internetdiensten rechtstreeks voort uit richtlijnen van de autoriteiten. Ze dringen er al enkele weken op aan om de activiteiten rond cryptomunten te verminderen.

Te vervuilend, verzwakking van de yuan, mogelijke verrijking van de middenklasse die tot sociale onrust kan leiden: Peking vreest crypto’s. Het land is dan ook van plan om het huidige beleid in de toekomst verder te zetten. Deze gevallen van censuur zijn slechts een ander voorbeeld van hoe ver China wil gaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20