China zet deur weer op kier voor handelsakkoord met VS

Ondanks, of misschien net dankzij, strenge Amerikaanse maatregelen stelt de Chinese overheid zich verzoenend op in de aanloop naar de handelsgesprekken met de VS.

Beleggers wereldwijd halen opgelucht adem dat er geen negatieve krantenkoppen meer verschenen zijn voor de handelsbesprekingen tussen China en de VS, die donderdag beginnen. Eerder deze week zag het er nochtans naar uit dat de gesprekken gedoemd waren te mislukken. De Amerikaanse president Trump zette weer 28 Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst. Hij kondigde ook visumbeperkingen aan voor Chinese functionarissen.

Vanmiddag zou een Chinese onderhandelaar volgens het persagentschap Bloomberg echter laten vallen hebben dat de Chinese overheid nog steeds geïnteresseerd is om een handelsakkoord te bereiken. Voorwaarde is wel de dat Trump geen tarieven meer oplegt.

Het zou gaan om een veel beperktere deal dan aanvankelijk gepland. Zo’n brede overeenkomst, die een eind zou kunnen maken aan de handelsoorlog tussen beide grootmachten, daar gelooft niemand meer in. Toch reageerden de markten positief op het nieuws. De Londense beursindex FTSE 100 sloot na een slecht begin de dag af met een stijging van 0,33 procent. De DAX30 van Frankfurt steeg maar liefst 1,04 procent woensdag. De Amerikaanse indexen van Nasdaq en New York Stock Exchange openden positief.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20