“China wil kritieke sectoren domineren met artificiële intelligentie”, zegt Amerikaanse intelligentiedienst

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen: China wil op gebied van artificiële intelligentie een militaire voorsprong krijgen op Amerikanen middels dominantie over de gezondheidszorg en andere essentiële sectoren.

Amerikaanse functionarissen maken zich steeds meer zorgen over China nu het land de kloof met de VS dicht in de AI-sector, en tekenen vertoont van een voorsprong op gebieden als hypersonische wapens.

“Overheidsaanpak”

De waarnemend directeur van het Amerikaanse contraspionagecentrum (NCSC), Michael Orlando, vertelde verslaggevers dat de VS “het zich niet kunnen veroorloven om terrein te verliezen” aan China op verschillende belangrijke gebieden: artificiële intelligentie, autonome systemen, kwantumcomputers, halfgeleiders en biotechnologie.

Orlando en zijn team zeggen dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de directe en verborgen banden tussen Chinese bedrijven en universiteiten en de staatsveiligheid, of dat Peking een “overheidsaanpak” gebruikt om technologie te verkrijgen.

Orlando merkte op dat Chinese bedrijven en academici gebonden zijn aan de Chinese Communistische Partij en verplicht zijn de belangen van de partij te dienen. “Hoewel we dit al jaar na jaar zeggen, verteren de mensen dit niet”, zei hij.

Chinese investeringen

China’s ambities op het gebied van artificiële intelligentie zouden het land uiteindelijk een beslissende militaire voorsprong en dominantie over de gezondheidszorg en andere essentiële sectoren in Amerika kunnen geven, aldus Orlando.

Hoewel het NCSC niet van plan is om ambtenaren te vertellen dat ze Chinese investeringen moeten afwijzen, moedigt het wel inspanningen aan om intellectuele eigendom te controleren en veiligheidsmaatregelen te implementeren.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20