China wil in de Balkan een kolencentrale moderniseren, tot grote ontsteltenis van de Europese Unie

Steenkool wordt beschouwd als een van de meest vervuilende brandstoffen ter wereld – zo niet dé meest vervuilende – en maakt zeker geen deel uit van de toekomstplannen van landen die hun koolstofvoetafdruk drastisch willen verminderen. Toch kan er in Europa nog steeds een groot nieuw project voor een kolengestookte elektriciteitscentrale worden gebouwd… door Chinese bedrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Als kandidaat-lidstaat van de EU sinds 2016 is Bosnië en Herzegovina een van de laatste Avondlanden die nog afhankelijk zijn van steenkool. Dit is een van de factoren die de toetreding van het land tot de EU belemmeren, maar het is niet van plan zich in de nabije toekomst aan deze energievorm te onttrekken.

In 2014 ondertekende Elektroprivreda BiH (EPBiH), het grootste elektriciteitsbedrijf van Bosnië en Herzegovina, een contract met het Amerikaanse conglomeraat General Electric en de Chinese bedrijven Gezhouba Group en Guandong Electric Power Design.

De overeenkomst moest de bouw garanderen van een gloednieuwe elektriciteitscentrale-eenheid van 450 megawatt (MW) in Tuzla (in het noordoosten van het land). Dit voor een bedrag van 1,8 miljard Bosnische marka (931.000.000 euro) ter vervanging van drie verouderde eenheden in de plaatselijke centrale van 715 MW.

Maar een groot probleem ontstond toen General Electric zich in juli vorig jaar uit het project terugtrok. De Amerikaanse groep zou de ketel, de turbine en de generator voor de nieuwe eenheid bouwen.

Een nieuw toestel dat volledig gemaakt is in China?

Euractiv meldt ons deze woensdag dat de twee Chinese bedrijven die bij het project betrokken zijn, niet van plan zijn op te geven. Financieel gesteund door hun regering, hebben ze andere onderaannemers gevonden. Dit zijn Shanghai Boiler Works en Shanghai Electric Group, ook Chinese bedrijven.

“Wij hopen dat Elektroprivreda BiH en de autoriteiten van de Federatie van BiH (de Bosnisch-Kroatische entiteit van het land) dit alternatieve voorstel zullen aanvaarden, zodat de bouw van blok 7 zo spoedig mogelijk van start kan gaan,” aldus de Chinese bedrijven in een gezamenlijke verklaring. Verderop: “Dit project is van cruciaal belang voor de stabiliteit van de elektriciteitsproductie in BiH.”

Bosnië en Herzegovina wil de bestaande thermische centrales, die gebaseerd zijn op verouderde technologie, vervangen en moderniseren om de energie-onafhankelijkheid van het land te waarborgen. Het valt nog te bezien of het elektriciteitsbedrijf in staatseigendom en de Bosnische autoriteiten dit nieuwe voorstel zullen aanvaarden en het gehele project aan Chinese bedrijven zullen overdragen.

De EU is dan weer volledig tegen

De Europese Unie heeft Bosnië en Herzegovina reeds herhaaldelijk gewaarschuwd dat zij massale investeringen in steenkool niet op prijs stelt. Steenkool strookt immers niet met de Europese plannen om af te stappen van elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen.

Bovendien hebben de Europese Energiegemeenschap en milieugroeperingen ervoor gewaarschuwd dat kolengestookte elektriciteit niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook niet langer rendabel zal zijn. De reden hiervoor is dat Bosnië en Herzegovina zware financiële sancties opgelegd krijgt vanwege de CO2-uitstoot die daarvan het gevolg is, en dat de elektriciteit die het zou willen exporteren ook te duur zou zijn.

(lb, bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20