China waarschuwt G7: ‘Kleine groepen regeren de wereld niet meer’

China heeft de G7-leiders gewaarschuwd dat de dagen dat een ‘kleine’ groep landen over het lot van de wereld besliste, al lang voorbij zijn.

‘De dagen dat wereldwijde beslissingen werden gedicteerd door een kleine groep landen zijn al lang voorbij. We geloven altijd dat landen, groot of klein, sterk of zwak, arm of rijk, gelijkwaardig zijn en dat wereldzaken moeten worden afgehandeld door overleg tussen alle landen.’

Met deze woorden waarschuwde een woordvoerder van de Chinese ambassade in Londen de G7-wereldleiders, die samenzitten in het Engelse Cornwall. De groep van zeven rijke industrielanden hoopt immers dat er vandaag een eensgezind standpunt over China uit de bus komt.

‘Build Back Better World’

Zaterdag heeft de G7, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk, een nieuw plan aangenomen om de invloed van China in ontwikkelingslanden en opkomende economieën in te perken. Met het zogenoemde Build Back Better World-initiatief (B3W) willen de wereldleiders vooral alternatieve infrastructuurmogelijkheden aanbieden. 

De Amerikaanse president Joe Biden wil hiermee naar eigen zeggen een alternatief bieden voor het Chinese megaproject Belt and Road Initiative (BRI). Dit initiatief, dat in 2013 werd gelanceerd, houdt in dat Peking voor miljarden dollars investeert in infrastructuur in landen langs de oude zijderoute die China met Europa verbindt.

De G7-landen lieten gisteren in een verklaring weten dat hun alternatief een ‘op waarden gebaseerd, hoogstaand en transparant’ partnerschap zou bieden. Hoe die infrastructuurprojecten juist zullen worden gefinancierd, is nog niet helemaal duidelijk.

De G7 zoekt al een tijdje naar een samenhangend antwoord op de toenemende assertiviteit van president Xi Jinping. Verwacht wordt dat ze vandaag een slotverklaring zullen afleggen waarin ze meer financiële steun beloven voor ontwikkelingslanden die door de klimaatcrisis zijn getroffen en middelen voor infrastructuurprojecten in de derde wereld. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20