China voert investeringen in onderzoek en ontwikkeling verder op

China wil de volgende vijf jaar de nadruk op innovatie nog verder versterken. Daarvoor zullen gerichte inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden gedaan. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang bij de aankondiging van het veertiende vijfjarenplan van de Chinese regering aangekondigd. Li Keqiang stelde daarbij dat tot het midden van dit decennium de investeringen in onderzoek en ontwikkeling met gemiddeld 7 procent per jaar zullen worden opgedreven.

Prioriteit zal volgens de premier daarbij worden gegeven aan onder meer de ontwikkeling van krachtige halfgeleiders en investeringen in gezondheidszorg, kwantumcomputing en cloudcomputing.

Motor

‘Bedrijven zijn de belangrijkste motor van de innovatie’, betoogde Li Keqiang. ‘Innovatie zal de volgende periode een centrale plaats krijgen in de modernisering van de Chinese economie. Onderzoek en ontwikkeling zullen daarbij de volgende vijf jaar een hoger percentage van het Chinese bruto binnenlandse product vertegenwoordigen dan in het verleden.’

Concrete cijfers over de voorziene budgetten werden niet meegedeeld. Volgens eerdere rapporten heeft China het voorbije jaar 2.400 miljard yuan (310 miljard euro) in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd. Dat betekende een stijging met 10,3 procent tegenover het jaar voordien. Deze investeringen vertegenwoordigden 2,4 procent van het totale Chinese bruto binnenlandse product. 

‘De regering zal beleidsondersteunende maatregelen voorzien om de Chinese bedrijven aan te moedigen aan onderzoek en ontwikkeling deel te nemen’, benadrukte Li Keqiang. ‘Onder meer zullen meer fiscale kortingen worden gegeven op de uitgaven die bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling doen.’

Samenwerking

‘Technologische innovatie kan een belangrijke drijvende kracht worden om de toekomstige ontwikkeling te stimuleren en het land te helpen om op de wereldmarkt een belangrijk concurrentievoordeel te bieden’, benadrukt Zhang Yansheng, hoofdonderzoeker bij het China Center for International Economic Exchanges.

‘Maar om die doelstellingen te kunnen realiseren, zal China ook naar een intensievere internationale samenwerking moeten streven’, waarschuwt Zhang Yansheng. Ook Li Keqiang maakte gewag van een Chinese bereidheid om de samenwerking met andere landen op het gebied van wetenschap en technologie te versterken.

Verder maakte Li nog bekend dat de investeringen van de Chinese overheid in fundamenteel onderzoek met 10,6 procent zullen toenemen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20