China mikt op een groei van minstens 6 procent voor 2021

China wil de economische groei dit jaar doen aanzwengelen met minstens 6 procent. Daarmee ligt de doelstelling lager dan de 8 procent groei die de economen aanvankelijk voor ogen hadden.

De Chinese premier Li Keqiang heeft tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Peking zijn economische plannen voor dit jaar uit de doeken gedaan. De politicus liet weten dat hij mikt op een Chinese economische groei van minstens 6 procent.

Positief over economisch herstel

De premier toonde zich over het algemeen positief over China’s economisch herstel na de pandemie, maar wees ook op zwakke punten, zoals belemmeringen voor de consumentenbesteding, moeilijke omstandigheden voor kleine bedrijven en een toenemende druk om de werkgelegenheid stabiel te houden. In het pandemiejaar 2020 is de Chinese economie gegroeid met 2,3 procent. Daarmee was het Aziatische land de enige grote economie die in 2020 wist te groeien.

Voorts blikte de premier ook vooruit op de werkgelegenheid. Hij wil het werkloosheidscijfer in de steden beperkt houden tot 5,5 procent door onder meer 11 miljoen nieuwe banen te creëren. Daarmee zou het land het even goed doen als in 2019. Vorig jaar zijn er 9 miljoen nieuwe jobs bijgekomen.

Relatie met de VS

Keqiang had het tijdens zijn toespraak ook over de relatie met de Verenigde Staten (VS). Hij wil naar eigen zeggen ‘de wederzijds voordelige handelsrelaties met de VS bevorderen op basis van gelijkheid en respect.’ Hij gaf verder geen details prijs. Hij zei ook dat zijn land de vrijhandelsonderhandelingen met Japan en Zuid-Korea zal versnellen en actief zal overwegen toe te treden tot het vrijhandelsblok CPTPP, het voormalige Trans-Pacific Partnership (TPP). Eind januari gaf het Verenigd Koninkrijk aan ook te willen toetreden tot de CPTPP.

Tot slot maakte China via een nota van het ministerie van Financiën de begroting van het leger bekend. De militairen kunnen in 2021 rekenen op 6,8 procent meer budget. Het gaat om 1.355,34 miljard yuan (209 miljard dollar). Enkel in de VS wordt er meer uitgegeven aan defensie. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20