China versnelt inenting: al 200 miljoen vaccins gezet

Donderdag bereikte China de kaap van 200 miljoen prikjes. Na een trage start begint de inentingscampagne in China nu grote sprongen te maken. Gezondheidswerkers, grenswerkers en universiteitsstudenten krijgen voorrang.

China’s vrees dat Covid-19 zal terugkeren in het land is misschien voorlopig niet uitgekomen, toch zal Peking geen enkel risico meer nemen. De inentingscampagne wordt nu fors opgevoerd in het land. Daarbij zullen gezondheidswerkers, mensen die in grensgebieden wonen en, opvallend, universiteitsstudenten prioriteit krijgen.

Dat mensen in grensgebieden eerst een prikje moeten krijgen heeft alles te maken met de angst dat het virus via naburige landen opnieuw zijn weg kan vinden naar het land. Begin april werden er enkele tientallen gevallen vastgesteld onder Myanmarese vluchtelingen in de zuidwestelijke provincie Yunnan. Deze week werden er al zeker acht nieuwe besmettingen ontdekt in China, opnieuw in dezelfde regio.

Het is belangrijk om te weten dat dit de enige besmettingen waren in het hele land deze week. Populatie: 1,38 miljard.

Arsenaal aan zelfgebrouwen vaccins

Anders dan andere landen, wordt de vaccinatiecampagne in China volledig gestuwd door vaccins van eigen makelij. China keurde vijf vaccins goed en exporteerde er al miljoenen van naar andere landen, hoewel er onder wetenschappers twijfel heerst hoe effectief die juist zijn in vergelijking met shots van Pfizer, Moderna en het inmiddels bijna controversiële AstraZeneca.

De Chinese farmabedrijven achter de vaccins rapporteren nu zelf een effectiviteit van 50,7 tot 79,3 procent. Een stuk lager dan de westerse prikjes, dus. De meeste Chinese vaccins hebben bovendien twee doses nodig, hoewel er ook vaccins zijn van een enkele dosis en zelfs drie prikjes.

Hoe verloopt de campagne?

‘Vlot’, stellen woordvoerders van het Chinese centrum voor ziektebestrijding. Zeker 80 procent van alle gezondheidswerkers in het land zouden al een eerste prikje gekregen hebben, deelde het centrum woensdag mee in een persmoment.

Er zou wel een probleem zijn met tekorten in bepaalde steden. Mensen zouden moeilijkheden ondervinden met het vastleggen van een afspraak voor een tweede prikje, haalde een woordvoerder van de Gezondheidscommissie aan. De overheid gaf toe dat dit probleem te maken had met de slinkende vaccinvoorraad. Binnen de acht weken zou dit probleem opgelost moeten zijn.

China werkt dus redelijk nuchter en transparant verder aan zijn vaccinatiecampagne, hoewel er vrijwel geen Covid-19 in het land is. Op dit moment zet China ongeveer een miljoen prikjes per dag. Tegen de helft van juni zouden zeker 560 miljoen Chinezen gevaccineerd moeten zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20