Optimisme zwelt aan over Chinese economie: surplus op de handelsbalans wordt groter

Economisten schatten dat de exportcijfers van China in april met zo’n 8,5 procent gestegen zijn. De invoer viel terug met 7,9 procent.

Waarom is dit belangrijk?

China is de tweede grootste economie ter wereld. Het land worstelde zwaar met de coronapandemie, maar lijkt zich op zeer korte tijd terug te hebben georganiseerd. Dit terwijl in de Verenigde Staten en Europa wel worstelen met hun inflatiecijfers en recessievrees.

In het nieuws: Het handelsoverschot van China groeit aan tot 90,21 miljard dollar in april, tegenover 88,2 miljard dollar in maart. Dit meldt zakenzender CNBC.

  • De Chinese economie groeit nu al drie kwartalen op rij. Het eerste kwartaal van 2023 steeg de economie met 4,5 procent, wat de verwachtingen overtrof met een half procent.
  • De dienstensector draagt meer bij aan de groei dan de industrie, die in april zelfs lichtjes gekrompen is. Het aantal binnenlandse reizen tijdens een nationale vakantie steeg met zo’n 70 procent tegenover een jaar eerder onder het ‘Zero COVID’-beleid.

Van pessimisme naar optimisme

  • Begin dit jaar waren het nog vooral pessimistische prognoses over de Chinese economie die de wereld werden ingestuurd. Kristalina Georgieva, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), voorspelde in januari nog dat China in 2022 wellicht voor het eerst in veertig jaar lagere groeicijfers dan het globale gemiddelde zou behalen.
  • Daarmee had ze gelijk. De gemiddelde groei in China vorig jaar bedroeg 3 procent, tegenover 3,4 procent globaal. Maar China is op weg naar boven, terwijl het wereldwijde gemiddelde afzwakt. Prognoses van het IMF voor de groei van 2023 voor China wijzen op een groei van 5,1 procent, wereldwijd zou dit slechts 2,8 procent zijn.

Geen inflatie 

  • Daarnaast heeft China ook een pak minder last van inflatie dan de westerse handelspartners. Het actuele inflatiecijfer is 0,7 procent. Naar internationale handel toe is dit voor China zeker ook een meevaller. De prijzen in Europa (inflatie 7 procent in maart) en de VS (inflatie 5 procent in maart) stijgen immers veel sneller, waardoor de producten uit China relatief goedkoper worden. Donderdag worden nieuwe inflatiecijfers gepubliceerd. Analisten van persbureau Reuters gaan uit dat de jaar-op-jaar inflatie op 0,3 procent zal afklokken.
  • Volgens Helen Qiao, analiste van de Bank of America, maken de Chinese centrale bankiers zich geen zorgen om deflatie, althans niet in de periode 2023-2024. Ze denken eerder dat de inflatie nog wat zal stijgen.

(evb)

Meer