Waarom China de Big Four van de Chinese markt weert

De Chinese autoriteiten willen de invloed van Amerikaanse adviesbureaus inperken uit vrees voor de veiligheid van cruciale data.

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar sloten de Verenigde Staten en China nog een akkoord waarbij Amerikaanse toezichthouders Chinese beursgenoteerde bedrijven kunnen doorlichten. Dat gold voor de internationale markt als een signaal dat de twee grootste economische machten nog steeds kunnen samenwerken. Maar sinds de VS begin februari een Chinese spionageballon neerhaalden, lopen de spanningen tussen beide staten weer verder op. Dat China de Big Four nu wil buitenweren is opmerkelijk.

In het nieuws: Beijing dringt er bij Chinese staatsbedrijven op aan om af te stappen van contracten met de Big Four.

 • Onder andere het Chinese ministerie voor Financiën wil zo de invloed van de Big Four – de vier grootste consultancykantoren in de wereld bestaande uit Deloitte, Ernst & Young, PwC en KPMG – drastisch inperken.
 • Het financiële persagentschap Bloomberg meldt dat China zijn staatsbedrijven vroeg om op zoek te gaan naar lokale of Hongkongse auditoren. De Big Four-auditoren worden niet meteen aan de deur gezet, maar zodra bestaande contracten aflopen, mogen deze niet meer vernieuwd worden. Zo moeten de Amerikaanse advieskantoren op termijn hun toegang tot de Chinese markt verliezen.
  • In het verleden had Beijing al zijn staatsbedrijven hierom verzocht om de nationale consultancysector te helpen groeien, maar nu zet het zijn verzoek nog extra kracht bij. Inmiddels zouden er al zo’n 140 Chinese bedrijven veranderd zijn van auditor.
  • Offshore-dochterondernemingen zouden wel nog internationale accountantskantoren mogen gebruiken.
 • Er heerste al even een aanhoudende bezorgdheid in China omtrent het beschermen van cruciale data. Door het afgesproken auditakkoord van vorig jaar werden honderden Chinese bedrijven die beursgenoteerd zijn in New York verplicht om Amerikaanse controles toe te staan. China vreest nu dat die Amerikaanse auditoren te veel inzage krijgen en gegevens doorsluizen naar de VS.

Verdere ontkoppeling

En verder: Deze zet van China leidt opnieuw tot een verdere ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese markten, wat op zijn beurt ook in de toekomst verdere de-globalisering kan veroorzaken.

 • Toezichthouders vrezen dat het gebruik van lokale consultancykantoren kan leiden tot minder kwaliteitsvol controlewerk. Dit kan internationale investeerders mogelijk afschrikken als ze geen bekende auditor kunnen aanwerven om hun cijfers te controleren, waardoor Chinese bedrijven minder makkelijk buitenlands kapitaal kunnen aantrekken.
 • De Amerikaanse beurswaakhond PCAOB eist volledige toegang en ongehinderde inspecties bij Chinese bedrijven en wil niet weten van uitzonderingen. Als de Chinese autoriteiten PCAOB de toegang ontzeggen, kunnen de bedrijven uit de beurslijst geschrapt worden.
  • Enkele grote staatsbedrijven zoals China Eastern Airlines en PetroChina vroegen al zelf aan om van de lijst gehaald te worden.
 • In 2021 verdienden de Big Four nog zo’n 2,5 miljard dollar aan Chinese opdrachtgevers. Dat zij van de Chinese markt geweerd worden, is voor hen dan ook een financiële opdoffer.
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20