Chinese ruimtevaarders voerden donderdag in alle geheim eerste ruimtewandeling uit

Twee Chinese ruimtevaarders (taikonauten) voerden donderdag een zeven uur durende ruimtewandeling uit, de eerste sinds zij zich aan boord van het ruimtestation Tiangong bevinden.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft zich op enkele decennia ontpopt tot een ware grootmacht binnen de wereld van de ruimtevaart. Wellicht de grootste verwezenlijking van het land op dat vlak is het ruimtestation Tiangong (Hemels paleis), dat sinds eind 2022 volledig operationeel is. 

In het nieuws: De taikonauten Fei Junlong en Zhang Lu installeerden tijdens de ruimtewandeling een aantal nieuwe onderdelen aan de buitenkant van het ruimtestation, meldt de Chinese staatstelevisie CCTV.

  • Meerbepaald werkten zij aan de module Mengtian (Dromen van de hemel), die gebruikt wordt om wetenschappelijke experimenten uit te voeren. 
  • Fei en Zhang installeerden tijdens de ruimtewandeling externe warmtepompen op de module. Die moeten onder andere de temperatuur binnen Mengtian helpen reguleren.
  • Ook voerden zij onderhoudswerken uit aan een luchtsluis die uitgerust is met robotische armen. Die worden gebruikt om experimenten in de open ruimte te plaatsen. 
  • Toch het vermelden waard: China liet pas na de ruimtewandeling weten dat die had plaatsgevonden. Woensdag werd enkel meegedeeld dat de wandeling ergens in “de nabije toekomst” zou plaatsvinden.

Het ‘Hemels paleis’ Tiangong

  • Mengtian, sinds november een deel van Tiangong, was de laatste module die gelanceerd werd in november 2022. De eerste twee modules werden respectievelijk in april 2021 en juli 2022 in een baan rond de aarde geplaatst.
  • Daarna volgde eind november de eerste bemanningswissel. Sindsdien bevindt zich het huidige team aan boord. Zij zullen in totaal een half jaar in een baan rond de aarde vertoeven en zullen tijdens die periode nog twee tot drie ruimtewandelingen uitvoeren.
  • Die ruimtewandelingen zijn belangrijk: het land is immers van plan om Tiangong een decennium of langer permanent bemand te houden. Er zullen talloze experimenten worden uitgevoerd aan boord. 
  • Ook opvallend: China wil eind 2023 de ruimtetelescoop Xuntian lanceren. Die doet sterk denken aan de Hubble, maar zal een veel groter gezichtsveld hebben. De Xuntian zal zich in een baan rond de aarde bevinden in de buurt van Tiangong en zal met het ruimtestation kunnen dokken voor onderhoudswerken. De telescoop moet in 2024 volledig operationeel worden.
    • Onderhoudswerken van Hubble waren een stuk moeilijker, omdat astronauten ernaartoe moesten met een Space Shuttle. Daardoor kon de telescoop slechts een handjevol keren worden onderhouden. Die missies waren bovendien zeer duur.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.