China stuurt aan op bemande missie naar Mars in 2033

China wil in 2033 voor het eerst een bemande missie naar Mars sturen. In de jaren daarna volgen nog meer vluchten naar de ‘Rode Planeet’, vertelde het hoofd van een belangrijke Chinese raketfabrikant.

China is bijzonder ambitieus in de ruimte en zette onlangs al een karretje op Mars. Er staan bemande vluchten naar die planeet gepland in 2033, 2035, 2037, 2041 en daarna, zei Wang Xiaojun van de Chinese Academie voor Lanceerinstallatie Technologie (CALT) via videoverbinding op een conferentie in Rusland.

De Chinezen zijn van plan eerst robots naar Mars te sturen. Die gaan kijken wat de beste plek is om een basis te bouwen. Ook moeten ze systemen gaan neerzetten om bijvoorbeeld water te winnen en zuurstof en elektriciteit te genereren. Daarvan kunnen menselijke ruimtevaarders dan gebruikmaken.

Mensen naar Mars sturen is al een enorme uitdaging, maar daar blijft het niet bij. China moet ook nog een manier bedenken om de ruimtevaarders weer op te halen en terug te brengen naar de aarde. Wang sprak de hoop uit dat nieuwe technologie het mogelijk maakt om in “enkele honderden dagen” heen en weer te vliegen.

China stuurde deze maand ook al ruimtevaarders, die het taikonauten noemt, naar een eigen ruimtestation in een baan om de aarde. Het land wil ook een maanbasis neerzetten en onbemande missies naar asteroïden en de planeet Jupiter sturen.

Meer