China staat met nieuwe kernreactor mijlenver voor op Europa

Met het nakend succes van de Hualong-kernreactors wil China aantonen dat kernenergie ook kan aangewend worden om samen met wind- en zonne-energie het land klimaatneutraal te maken tegen 2060. China streeft met het ambitieuze kernprogramma het twijfelende Europa ver voorbij. Deze week werd de eerste reactor opgeleverd.

China is er met het Hualong-kernprogramma in geslaagd om het beruchte prijskaartje van kerncentrales te drukken. Daarmee wil de Aziatische supermacht nu ook kernenergie, samen met duurzame vormen van energie, inzetten om de uitstoot van broeikassen in het gehele land tegen 2060 compleet te elimineren.

De Hualong-reactors zijn de nieuwste generatie drukwaterreactors. De eerste van die reactors zullen geïntroduceerd worden bij centrales in de provincies Fujian, Guangxi en Guangdong. Momenteel gebruikt China kernenergie voor 4,8 procent voor de totale stroom die het land vereist. Het gebruik van kernenergie steeg vorig jaar wel al met 5 procent.

Daarmee staat kernenergie wel nog steeds achter op windenergie en het gebruik van zonnepanelen, die samen ongeveer met 16 procent stegen vorig jaar. Het gebruik van aardgas en steenkool nam slechts met 2,5 procent toe. Het lijkt er dus op dat China verrassend goed op weg is voor haar klimaatdoelen.

Kernenergie competitiever maken

‘De hoge kosten van de derde generatie kerncentrales in de wereld vertraagden de afwikkeling van nieuwe projecten, wat normaal is,’ legt Lin Boqiang, het hoofd van het Chinese Instituut voor Energiebeleid, uit in een interview met de Hongkongse krant SCMP.

‘Met de oplevering van de Hualong-reactor kunnen die kosten grotendeels gedrukt worden. Binnen de 62 maanden zullen we die reactors kunnen aanbieden voor andere centrales. Daarmee zullen de kosten ook zakken en zal kernenergie bovendien competitiever worden,’ meent Lin nog.

Europa hopeloos achter

Dankzij de intense inspanningen van de Chinese energiesector komt onze regio hopeloos achter te staan op vlak van kernenergie. Europa worstelde de laatste jaren om de aanlevering van nieuwe kerncentrales op gang te krijgen nadat de bouw van nieuwe projecten bijna decennialang platlag. 

Er is binnen de openbare ruimte van Europa ook nog steeds enorm veel onenigheid over het gebruik van kernenergie.

Daar had de Chinese geleerde ook iets over te zeggen. ‘Veel landen zijn nog aan het twijfelen over het gebruik van kernenergie vanwege verschillende risico’s. Op een bepaald punt moeten we een keuze maken of de klimaatverandering dan wel kernenergie een groter gevaar vormen voor de mensheid. Met duurzame energie alleen redden we het voorlopig niet,’ besluit Lin. (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.