Zal China samen met de Arabische landen de nieuwe heerser van de ruimte worden?

Op 9 december 2022 vond de eerste China-Gulf Cooperation Council (GCC) plaats, een conferentie waar China en een aantal Golfstaten bespraken hoe ze in de toekomst nauwer zouden kunnen samenwerken. Een hechtere samenwerking in de ruimte is een van de belangrijkste zaken die zijn besproken.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de twintigste eeuw werd de race naar de ruimte uitgevochten tussen de twee grootmachten van toen: de VS en de Sovjet-Unie. Vandaag de dag is het niet zo simpel. Een aantal landen, maar ook bedrijven, hebben immers steeds grotere ambities in de ruimte.

De essentie: China wil onder andere met Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) nauwer samenwerken in de ruimte.

  • De Chinese president Xi Jinping, wellicht de meest opvallende spreker op het evenement in de Saudische hoofdstad Riyad, zei tijdens een toespraak dat “China klaar staat om met de GCC-landen samen te werken”.
  • Die samenwerking zou zowat elk aspect van de ruimtevaart omvatten, zoals “teledetectie en communicatiesatellieten, het exploiteren van de ruimte, het bouwen van ruimtevaart-infrastructuur en de selectie en opleiding van astronauten”.
  • China zou ook bereid zijn om GCC-astronauten te ontvangen op zijn kersverse ruimtestation Tiangong. Dat station werd de voorbije twee jaren in een baan rond de aarde gebouwd en is sinds november volledig. Tot nu toe hebben enkel Chinese taikonauten het station betreden.
  • Ten slotte zegt China open te staan voor toekomstige maanmissies met GCC-landen. Ook de gezamenlijke “verkenning van de diepe ruimte” is een mogelijkheid.

Nog geen concrete afspraken

Maar: Hoewel president Xi aangaf behoorlijk ambitieus te zijn, werden nog geen concrete afspraken gemaakt tijdens de conferentie.

  • China heeft tot nu toe zo goed als alleen een ruimteprogramma uit de grond gestampt. Het land lanceerde pas in 2003 voor het eerst een taikonaut de ruimte in.
  • Het land heeft tot dusver nog geen ervaring met de opleiding van astronauten in andere talen dan het Chinees. Hoe dat concreet zal gebeuren, is nog niet duidelijk.
  • Toch spreekt het land al lang over de interesse om samen te werken met andere landen. Het Chinese ruimteagentschap CAST zou zelfs overwegen om het Tiangong-station uit te breiden, zodat het meer ruimtevaarders zou kunnen herbergen. 
Meer