Zo’n 10.000 rijke Chinezen zijn het zerocovidbeleid van hun regering zat en willen het land verlaten. Als zij dat zouden doen, nemen zij zo’n 325 miljard yuan (48 miljard euro) met zich mee. Maar zal de regering van Xi Jinping hen zomaar laten vertrekken?
Sinds SARS-CoV-2 eind 2019 in China werd ontdekt, houdt het land hardnekkig vast aan een zerocovidbeleid. Op elke plaats waar sporen van het virus worden gevonden, implementeert de regering strikte lockdowns om de verspreiding tegen te gaan.
Van april tot juni ging bijvoorbeeld de miljoenenstad Shanghai op slot en grendel. Appartementsgebouwen waar besmettingen werden vastgesteld, werden door de autoriteiten zelfs van buitenaf afgesloten, waardoor inwoners gevangen kwamen te zitten in hun woningen. Door de lockdown moesten sommige burgers zelfs tot ruilhandel overgaan om te overleven. Alle winkels waren immers gesloten en ook een groot aantal voedselkoeriers moesten in quarantaine.
Dat laatste was de druppel voor veel Shanghainezen, die nu stappen beginnen ondernemen om het land te verlaten. “Kun je je inbeelden dat ik tijdens het begin van de lockdown bijna verhongerde in de meest ontwikkelde stad in China”, vertelt Harry Hu, een restaurateur uit Shanghai, aan Bloomberg. Hij zegt dat hij door de draconische maatregelen al een groot deel van zijn meerderheidsbelang in chique restaurants in de stad heeft verkocht voor zo’n 20 miljoen yuan (ongeveer 3 miljoen euro). Daarna huurde Hu een immigratieadvocaat in, om hem te helpen emigreren.
Rijke Chinezen kiezen het hazenpad
Hu is lang niet de enige Chinese miljonair die het land wil verlaten. Volgens een rapport van migratieconsultancy Henley & Partners is Hu slechts een van zo’n 10.000 gegoede inwoners die andere oorden willen opzoeken. Zij zouden zo’n 48 miljard euro aan kapitaal met zich meebrengen, wat een significante impact zou hebben op de Chinese economie.
Dat maakt van China het land met de tweede grootste potentiële uitvloei van rijke mensen in de wereld, na Rusland. Sinds het Kremlin in februari Oekraïne binnenviel, hebben immers al zo’n 15.000 rijke Russen aangegeven het land te willen verlaten. Iets wat niet op de goedkeuring kan rekenen van de leiders van beide landen overigens. Ook uit Hongkong, de Speciale Administratieve Regio (SAR) die nu quasi volledig door China wordt bestuurd, willen zo’n 3.000 mensen, die in totaal 3 miljard euro waard zijn, ontsnappen.
Emigreren is niet gemakkelijk
Dat veel rijke Chinezen willen vluchten, is niet naar de zin van de regering van president Xi Jinping. De Chinese autoriteiten hebben dan ook behoorlijk wat barrières opgeworpen, juist om te vermijden dat een massale exodus van mensen en geld zou plaatsvinden.
In mei kondigde de Chinese immigratiedienst bijvoorbeeld aan dat het “niet-essentiële” reizen naar het buitenland zou verbieden en die beslissing bovendien op strenge wijze zou handhaven. Toen beweerde de regering dat de maatregel nodig zou zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar volgens veel Chinezen is het gewoon een manier om kapitaal en talent binnen het land te houden.
Hoe dan ook lijkt het beleid te werken: het is enorm moeilijk voor Chinese burgers om reisdocumenten aan te vragen. Slechts tien procent van hen zou op dit moment zelfs een paspoort hebben, en een aanvraag indienen wordt geweigerd als het geen essentiële reizen betreft.
Bovendien is het voor Chinese burgers bijzonder moeilijk om geld naar het buitenland te sluizen. Zij mogen jaarlijks slechts het equivalent van zo’n 50.000 euro omwisselen naar buitenlandse munten. Ook andere manieren om geld om te ruilen, zoals het gebruik van cryptomunten, zijn de voorbije jaren aan banden gelegd.
“Hoe verhuizen naar Canada”
Ondanks alle barrières die de staat opwerpt, blijven Chinezen manieren zoeken om het land te ontvluchten. In maart schoot bijvoorbeeld het aantal zoekopdrachten voor “hoe verhuizen naar Canada” op WeChat, China’s populairste social media-app, met 3.000 procent omhoog. In mei onstond zelfs een populaire term voor de mentaliteit, de zogenaamde run philosophy.
Voor rijke Chinezen zijn er nog een aantal opties. Velen onder hen kijken bijvoorbeeld steeds meer richting buurland Singapore. Volgens Jenga, een Singaporese firma die bedrijfsdiensten aanbiedt, is het aantal aanvragen om een kantoor te openen in het land op een jaar tijd verdubbeld. Het merendeel daarvan komt van rijke Chinezen, die gebruik willen maken van een Singaporees programma dat investeerders burgerschap verleent, als zij minimaal zo’n 1,8 miljoen euro in het land investeren.
Ook sommige landen in Europa zou binnenkort wel eens te maken kunnen krijgen met een toestroom aan rijke Chinezen. Landen als Spanje, Portugal, Ierland en Malta hebben immers gelijkaardige programma’s als dat van Singapore. Sterker nog, het is goedkoper om naar Europa te verhuizen: in Malta moet een persoon slechts 690.000 euro investeren, in Portugal 280.000 en in Griekenland 250.000 euro.
(lb)