China probeert herdenking Tiananmen te verbieden in Hongkong, maar alternatief protest duikt op

Terwijl alle focus in de internationale media op de Verenigde Staten ligt, is China in alle stilte met harde hand de democratie aan het afschaffen in Hongkong. Die ex-kolonie van de Britten is samen met Macau (een ex-Portugese kolonie) de enige plek waar tot nog toe elk jaar, op 4 juni, het bloedbad van Tiananmen herdacht wordt.

  • In 1989 opende het Chinese leger het vuur op betogers die democratie eisten in de Chinese hoofdstad Peking. Het aantal doden wordt geschat op minstens een aantal honderd, mogelijk een paar duizend. Maar het was het einde van elke poging om in China een democratischer regime te krijgen: vandaag wordt in China zelf met geen woord gerept over het bloedbad.
  • Normaal komen tienduizenden mensen op 4 juni samen in Hongkong om dat te herdenken. Maar een nieuwe wet vanuit Peking verbiedt elke samenkomst: handig om steeds verder de vrijheid in Hongkong aan banden te leggen, met ‘dank’ aan het coronavirus. De politie is massaal op de been om elke bijeenkomst meteen stil te leggen.
  • Maar de protestbeweging vraagt nu iedereen om vanavond om 20 uur een kaars aan te steken en een minuut stilte te houden, en daarna gezang en slogans.
  • Een controversiële wet, die het strafbaar zou maken ‘om de autoriteit van Peking te ondermijnen’ zorgt voor heel wat beroering in Hongkong, maar ook in het VK. Die hebben een plan klaar om nog eens 300.000 inwoners van de voormalige kroonkolonie een Brits paspoort te geven.
Meer