China onthult ‘s werelds eerste vliegdekschip voor drones: volledig onbemand en bestuurd door AI

China beschikt over een onbemand en door AI-bestuurd vliegdekschip dat tientallen drones kan transporteren over de Stille Oceaan.

Artificiële intelligentie (AI) speelt een belangrijke rol in de plannen van China om zijn invloed binnen de Stille Oceaan uit te breiden. Woensdag onthulde de Aziatische supermacht een vliegdekschip voor drones dat volledig bestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. Het eerste dronevliegdekschip ter wereld zou voorlopig enkel dienen voor wetenschappelijk onderzoek. De drones aan boord zullen vanop afstand bestuurd worden door onderzoekers.

Het schip in kwestie noemt de Zhu Hai Yun, vrij vertaald: de wolk van Zhuhai. De naam is een verwijzing naar het Southern Marine Science and Engineering Guangdong Laboratory in Zhuhai, waar het besturingssysteem van het schip werd ontwikkeld. 

Sinds juli 2021 zou er in de Huangpu Wenchong-scheepswerf van het zuidelijke Guangzhou gebouwd worden aan het schip. Die werf is een dochteronderneming van de China State Shipbuilding Corporation, een staatsbedrijf dat ook geldt als de grootste scheepsbouwer van China. 

De wolk van Zhuhai zou eind dit jaar klaar zijn voor gebruik, weet de Hongkongse krant South China Morning Post.

Suprematie op zee behalen via AI

Het dronevliegdekschip is 88,5 meter lang, 14 meter breed, 6,1 meter hoog en zou een waterverplaatsing van 2.000 ton kennen. De “wolk” kan een snelheid van 13 knopen halen met een topsnelheid van 18 knopen.

Op het het brede dek van het autonome schip kunnen verschillende soorten onbemande vliegtuigen, zoals drones, getransporteerd worden, maar ook automatische onderzeeërs. Het schip kan die drones naar locaties brengen waar ze in theorie ooit bliksemsnel militaire doelwitten kunnen onderscheppen, belegeren en verdrijven. Het is een absolute mijlpaal binnen de ontwikkeling van onbemande maritieme apparatuur.

“Het intelligente, onbemande schip is een prachtige, nieuwe ‘zeesoort’ die revolutionaire veranderingen teweeg zal brengen voor oceaanobservatie”, zei Chen Dake, directeur van het lab in Zhuhai, tegen Science and Technology Daily in 2021. 

Maar de militaire impact van dit schip is mogelijk nog groter. China telt als de grootste scheepsbouwer ter wereld en wil gretig zijn maritieme macht uitbreiden. Het land investeert dan ook fors in het onderzoek van autonome schepen.

(fjc)

Meer