China neemt almaar meer techbedrijven in het vizier: na Didi uit app stores te weren, start het land een onderzoek bij 3 andere bedrijven

De Chinese autoriteiten beschuldigen de Chinese taxi-app Didi van het illegaal verzamelen van persoonsgegevens. Daarom hebben ze beslist om de app uit de grote app stores te weren. Intussen hebben de autoriteiten ook een onderzoek gestart bij drie andere techbedrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Didi is de grootste speler op de taximarkt in China en maakte twee dagen geleden succesvol zijn beursdebuut in New York. Peking lijkt de Chinese techreuzen duidelijk te willen maken wie de touwtjes in handen heeft in China.-

De Chinese toezichthouder CAC liet afgelopen vrijdag al weten dat het een onderzoek was gestart naar de cyberveiligheid bij de Chinese taxi-app Didi aan. Volgens Bloomberg ontdekte de toezichthouder “serieuze” schendingen bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie van gebruikers. Daarom heeft de toezichthouder beslist om de Chinese taxi-app uit de grote app stores te weren.

Niet alleen Didi

De toezichthouder heeft Didi opgedragen de problemen op te lossen en te voldoen aan de wetten die in China gelden. In een reactie aan Bloomberg liet het bedrijf weten dat het meewerkt aan het onderzoek. Dat is er gekomen kort nadat het bedrijf zijn introductie heeft gemaakt op Wall Street. De koers van Didi was vrijdag met 5,3 procent gezakt.

Ondertussen is ook aan het licht gekomen dat China een onderzoek heeft gestart bij drie andere techbedrijven. De Cyberspace Administration of China (CAC) heeft een cyberbeveiligingsonderzoek geopend naar Yunmanman en Huochebang, bedrijven die deel uitmaken van de in New York genoteerde Full Truck Alliance, en Boss Zhipin.

De CAC startte naar eigen zeggen het onderzoek om “nationale gegevensbeveiligingsrisico’s te voorkomen” terwijl het harde optreden tegen de technologiesector van het land voortduurt. Tijdens het onderzoek mogen deze bedrijven geen nieuwe gebruikers registreren.

Technologiesector reguleren

Gegevens zijn een belangrijk aandachtspunt voor de Chinese regering in een bredere poging om de technologiesector te reguleren, die in de loop der jaren grotendeels ongecontroleerd is gegroeid. In juni keurde Peking een nieuwe wet inzake gegevensbeveiliging goed, waarin is vastgelegd hoe bedrijven gegevens verzamelen, opslaan en gebruiken.

Peking concentreert zich ook op regelgeving op het gebied van financiële technologie. In april werd e-commercereus Alibaba veroordeeld tot een boete van 2,8 miljard dollar in een antimonopolieonderzoek, terwijl voedselbezorger Meituan momenteel wordt onderzocht in het kader van dezelfde regels.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.