De grote winnaar van de Europese aardgasoorlog is China

De grote winnaar van de Europese aardgasoorlog is China
De Chinese president Xi Jinping en gasterminals in China – Matt Mills McKnight-Pool/Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

China is in sneltempo contracten aan het tekenen voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Daardoor lijkt het land steeds sterker gepositioneerd om de wereldwijde markt te controleren.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne begon, is de vraag naar LNG in Europa met 60 procent gestegen. Het continent was voor de oorlog immers sterk afhankelijk van aardgas dat via pijpleiding vanuit Rusland werd verscheept. Nu dat geen optie meer is, ziet Europa zich genoodzaakt om het goedje massaal via zee te importeren. 

In het nieuws: Chinese bedrijven tekenen nu het grootst aantal LNG-contracten in de wereld. Een deel van dat aardgas zal aan hogere prijzen worden doorverkocht aan Europa.

  • Volgens een analyse van persbureau Bloomberg wordt 15 procent van alle langetermijncontracten om de komende vijf jaar LNG te importeren getekend door Chinese bedrijven. Bovendien zou dat aandeel nog verder kunnen stijgen.
  • Daardoor zal het land steeds meer controle krijgen over de wereldwijde gasmarkt. En met name Europa zou daar gevolgen van kunnen ondervinden.
  • Vorig jaar importeerden Europese landen (inclusief het VK) zo’n 121 miljoen ton LNG, volgens een rapport van oliereus Shell. Dat is een stijging van 60 procent tegenover het jaar 2021. Dat was de enige manier om een ware energiecrisis te voorkomen
  • Europa zal de komende jaren afhankelijk blijven van het goedje en begon in 2022 de importcapaciteit in sneltempo uit te breiden. Tot de oorlog in Oekraïne begon, importeerde het immers zo’n 50 procent van al zijn aardgas vanuit Rusland. Intussen is het grootste deel vervangen door LNG uit onder meer de VS, Qatar, Nigeria en een hoop andere landen. 

LNG-hub

Opmerkelijk: China begon pas in 2006 LNG te importeren. Sindsdien breidt het de capaciteit jaarlijks fors uit.

  • In 2021 was het zelfs de grootste importeur van vloeibaar gas wereldwijd. Vorig jaar haalde Japan het dan weer in, mede door de strenge lockdowns in China die de vraag drukten. 
  • Maar de trend is overduidelijk: het land wil zich opwerpen als een LNG-hub. Zeker nu president Xi Jinping de ‘Zero COVID’-teugels lost, zou het daardoor best wel eens kunnen gebeuren dat de gestegen vraag vanuit het land voelbaar zal worden op de Europese markt.
  • Bovendien dreigt China daardoor een steeds grotere invloed te hebben over Europa. Indien er spanningen zijn, kan het LNG immers als drukkingsmiddel gebruiken.
  • Langs de andere kant was de Chinese LNG-capaciteit tijdens 2022 ook voordelig voor Europa. Door de lagere vraag in het land kon Europa vorig jaar immers overschotten importeren. Volgens Bloomberg exporteerde China 5,5 miljoen ton LNG in 2022, zo’n 6 procent van de totale hoeveelheid op de spotmarkt. 

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.