China legt nieuwe internetkabel van Pakistan naar Afrika en Europa

De kabel brengt een snellere internetverbinding naar onderontwikkelde regio’s in het Midden-Oosten en Afrika. Dat is de nieuwste stap in het digitale zijderouteplan, een strategie die China en haar bondgenoten moet versterken op het wereldtoneel.

Het Belt and Road Initiative, ofwel de Nieuwe Zijderoute, is een project dat 68 landen in de wereld betrekt. Het doel? China en haar partners economisch stevig in het zadel houden. Sommige van deze landen kregen serieuze klappen tijdens de pandemie en kwamen in de schulden te zitten. Daar moet Peking nu iets aan doen.

Een onderdeel van het reddingsplan is de digitale infrastructuur van haar partners opkrikken. De nieuwe internet kabel, die dit jaar nog klaar voor gebruik zal zijn, is daar een voorbeeld van. De kabel heet officieel de Pakistan East Africa Connecting Europe cable, ofwel PEACE.

15.000 kilometer aan glasvezels

Via glasvezels zal er snel internet geleverd worden aan delen van het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Europa. Ook het bereik van telefoons zal beter worden. Aan het hoofd van het project staat de Hengtong Group, China’s topfabrikant van glasvezelkabels en stroomkabels. Zij kregen steun van verschillende Afrikaanse, Pakistaanse en Hongkongse telecombedrijven.

Het stuk door de Middellandse Zee, van Frankrijk naar Egypte, ligt al een tijdje klaar. Er wordt verwacht dat de rest van de 15.000 kilometer lange kabel vanaf maart zal af zijn. Om de Arabische Zee te doorkruisen, zal een stuk van de kabel onderwater moeten gaan.

India handig omzeild

Voor Pakistan en China komt de kabel op dit moment mooi uit. Pakistan krijgt haar internet momenteel van zeven onderzeese kabels, vanwaar er vier uit India komen. Daarom ging het land aankloppen bij China voor een internetverbinding over het land.

China had hier wel oren naar. Hun relatie met India is verzuurd door enkele dodelijke schermutselingen tussen het Chinese en Indische leger in betwiste grensgebieden langs het Himalayagebergte. Als reactie op de vechtpartijen, verbood India de meest populaire Chinese apps zoals WeChat en TikTok.

Met deze nieuwe landverbinding tussen Pakistan en China wordt India zo handig omzeild om strategische bondgenoten te bereiken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.