China laat traagste groei in 28 jaar optekenen

In China maakt de overheid maandag bekend dat de op één na grootste economie ter wereld in het voorbije kwartaal zijn laagste groeipercentage in de voorbije 28 jaar heeft laten optekenen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Analisten die door Reuters werden ondervraagd kwamen uit op een groei van 6,4%. Dat een tiende procentpunt lager dan de 6,5% die in het derde kwartaal van 2018 werd opgemeten. Volgens diezelfde analisten zal de groei dit jaar verder afnemen tot 6,3%.

Het Chinese bruto binnenlands product komt zo uit op een groei van 6,6%, het laagste groeipercentage sinds 1990.

China: economie krijgt wel degelijk klappen

De Chinese economie krijgt wel degelijk klappen nu de binnenlandse vraag slabakt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten wel degelijk zijn impact laat voelen.

Dat is ook slecht nieuws voor de rest van de wereld, omdat het land de voorbije tien jaar op zijn eentje heeft getekend voor ruim een derde van de globale groei. Dat een aantal bedrijven zich zorgen beginnen te maken bleek eerder deze maand al uit de omzetwaarschuwing van Apple en een aantal ontslagrondes bij grote autoproducenten.

Beperkte stimulus

De Chinese overheid bereidt ondertussen opnieuw een aantal stimulerende maatregelen voor. Die zijn in omvang onvergelijkbaar met de enorme investeringen die tijdens de crisisjaren 2008 en 2009 werden gedaan. Deze hadden de groeicijfers snel omhoog gekrikt, maar hebben het land met een enorme schuldenberg opgezadeld. China heeft zich wel degelijk uit de financiële crisis geleend, door massaal geld beschikbaar te stellen voor gezinnen en bedrijven. 7 van elke 10 leningen wereldwijd werden de voorbije jaren in China verstrekt. Moeilijkheden dreigen later dit jaar en in 2020 wanneer deze kredieten moeten worden terugbetaald.

Recessie vermijden

Maar de Chinese president Xi Jinping wil niet dat zijn land nog langer de goedkope-arbeidsfabriek van de wereld blijft. Hij wil China omvormen tot een binnenlandse consumptiereus. De economische groei zal dan niet langer afhangen van overheidsinvesteringen, maar van consumentenuitgaven. De kunst zal er in bestaan de economische groeimotor draaiende te houden zonder de schuldenberg verder te vergroten. De kans is groot dat het land zich daarom zal beperken tot het tegengaan van deflatie en het vermijden van een recessie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.