ASML, de chipmachinefabrikant uit Nederland, mag ondanks strenge handelsrestricties nog tot eind 2023 machines exporteren naar China. Alleen de meest geavanceerde machine blijft nog onder embargo, rapporteert Bloomberg.
China krijgt 4 maanden langer toegang tot Nederlandse chiptechnologie

Waarom is dit belangrijk?
Nederland (en ook Japan) volgden de Verenigde Staten in het opleggen van handelsrestricties voor gevoelige technologieën in de handel met China. Uit angst dat China de technologie voor strategische of militaire doeleinden zou gebruiken, werd de verkoop van de beste modellen verboden.In het nieuws: ASML heeft een exportvergunning tot eind 2023 afgeleverd.
Normaal gezien zouden de restricties voor Nederland ingaan op 1 september. In Japan is dat al sinds juli.
- Nu bindt ASML zich er toch toe om nog 4 maanden aan China te leveren. ASML maakt namelijk machines en software die steunen op ‘lithografie’ om een patroon op halfgeleidermateriaal te ‘printen’. Het is het grootste Europese technologiebedrijf.
- Daarbij gaat het over apparatuur om de op één na beste chips met Deep Ultraviolet (DUV) technologie te bouwen. Dit viel normaliter onder restricties van 1 september tot het einde van 2023.
- De state-of-the-art chips, gebouwd met Extreem Ultraviolet technologie, mogen niet geleverd worden.
- Door het nieuws klom de aandelenkoers van ASML met zo’n 1,5 procent op moment van schrijven.
Tijd kopen
- Zo kan China, naast de ASML-machines, ook nog wat tijd kopen. China kocht in juni en juli ruim 70 procent materiaal voor de productie van chips meer dan het jaar voordien. Goed voor bijna 5 miljard dollar.
- China voelt de bui hangen. Als ze binnenkort chips van hoge kwaliteit willen, zullen ze die zelf moeten produceren. De verlenging tot het einde van het jaar is welgekomen. Als tegenreactie stelde China zelf exportbeperkingen in voor gallium en germanium, twee grondstoffen voor halfgeleiders.
(ns)