De Chinese import van Russische aardolie steeg vorige maand naar zo’n 2,29 miljoen vaten per dag, een record sinds het cijfer wordt bijgehouden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van data van de Chinese douane. Ook India maakt gretig gebruik van de lage prijs van het Russische zwarte goud.
In het nieuws: De cijfers in China zijn fel gestegen tegenover dezelfde maand vorig jaar, met 15,3 procent.
- Tegenover de maand april van dit jaar is de groei nog harder toegenomen, met maar liefst 32,4 procent. In april werden dagelijks zo’n 1,73 miljoen vaten geïmporteerd, in mei 2,29 miljoen.
- Rusland exporteert de voorbije maanden ook veel meer olie naar India. In mei kon het land een recordimport optekenen, van 1,96 miljoen vaten per dag. Voor de invasie van Oekraïne begon, importeerde India amper aardolie uit Rusland.
- De stijging is vooral te danken aan de EU, die een embargo op Russische aardolie heeft ingevoerd in december vorig jaar. Daardoor moest Rusland snel op zoek naar andere afzetmarkten.
- Die heeft het Kremlin snel gevonden. Volgens data van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) importeren China en India nu minstens 56 procent van alle aardolie die Rusland exporteert.
- Beide landen maken gebruik van het feit dat Oeralolie, de Russische referentie voor olie, veel goedkoper is dan Brent- of WTI-olie, de referentieprijzen in Europa en de VS. Op moment van schrijven kost een vat Oeralolie 57 dollar, terwijl Brent en WTI respectievelijk voor 75 en 70 dollar over de toonbank gaan.
Opvallend: Rusland exporteert zo veel olie naar India en China, dat OPEC-landen eronder lijden.
- Saoedi-Arabië, de grootste concurrent van Rusland in China, exporteerde vorige maand 1,72 miljoen vaten per dag naar China, een daling van 16 procent tegenover de maand voordien.
- Bovendien heeft Saoedi-Arabië nog maar pas aangekondigd een miljoen vaten minder olie per dag te produceren in juli, na de vergadering van oliekartel OPEC plus bondgenoten in Wenen begin juni. Dat besloot het land om de dalende olieprijzen stabiel te houden.
- Opmerkelijk is dat Rusland begin dit jaar zelf aankondigde 500.000 vaten per dag minder te gaan produceren. Maar van die belofte is ogenschijnlijk nog niet veel in huis gekomen. Op die manier komt de band tussen Rusland Saoedi-Arabië steeds meer onder druk te staan. (kg)