“China heeft nood aan een beleid dat zich toespitst op gezinnen om het geboortecijfer op te krikken”

De Chinese bevolkingsgroei komt onder druk te staan. China heeft al enkele maatregelen genomen om het aantal geboortes een boost te geven, maar volgens een expert is er meer nodig. “De overheid kan met behulp van fiscale maatregelen mensen aanzetten om een gezin te starten”, klink het.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft lang een eenkindpolitiek gevoerd om de bevolkingsgroei af te remmen. In 2015 kwam daar een eind aan. Toen werd beslist dat gezinnen twee kinderen mochten hebben. Intussen is dat aantal opgetrokken tot drie. De Chinese regering heeft het geweer van schouder veranderd omdat de bevolkingsgroei aan het afzwakken is. Meer zelfs, vorig jaar was er voor de eerste keer sinds 1961 sprake van een krimp.

In het nieuws: Wang Pei’an, adjunct-directeur van de China Family Planning Association, zei zaterdag tijdens het derde “Chinese and Development Forum” dat China een beleid moet voeren dat zich toespitst op gezinnen met kinderen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

  • Wang waarschuwde dat meer en meer jongvolwassenen hun kinderwens opbergen. Jongeren maken zich meer en meer zorgen over hun financiën en vrouwen focussen zich op hun carrière. “Indien er niet wordt gedaan, kan dat de tweede grootste economie van de wereld in de problemen brengen”, klonk het.
  • Hij riep op tot meer stimulansen op het gebied van werkgelegenheid, medische zorg, sociale zekerheid en huisvesting die mensen kunnen aanmoedigen om een gezin te stichten.

Krimpende bevolking

Enkele cijfers:

  • China telde eind vorig jaar 1,41175 miljard inwoners. Dat zijn er 850.000 minder dan een jaar eerder, meldde het nationale bureau voor de statistiek in januari.
  • Uit een andere studie blijkt dan weer dat het gemiddelde Chinese huishouden is gekrompen tot 2,62 personen in 2020, een daling met 0,48 ten opzichte van 2010.
  • Het aantal kinderen per vrouw is gedaald van 1,63 in 2019 naar 1,19 in 2022.
  • De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw voor het eerst trouwt, is gestegen van 22 jaar in de jaren tachtig tot 26,3 jaar in 2020, en de leeftijd waarop een vrouw voor het eerst kinderen krijgt, is opgelopen tot 27,2 jaar.
Meer