Het aantal coronabesmettingen in China is in de afgelopen 24 uur verdubbeld. Er werden 3.400 gevallen vastgesteld, waardoor scholen in Shanghai moesten sluiten.
China heeft te maken met de grootste uitbraak van COVID-19 sinds het virus voor het eerst opdook in Wuhan. Het “zero-COVID”-beleid van de Chinese overheid wordt zo serieus onder druk gezet. Zelfs Shanghai, de grootste Chinese stad met 26 miljoen inwoners, riskeert nu een lockdown. Begin deze maand gaf de Chinese topepidemioloog Zeng Guang al aan dat China in de toekomst wellicht zal moeten leren “samenleven” met het virus.
Andere miljoenensteden zijn ondertussen al in lockdown moeten gaan. Zo werd de noordoostelijke stad Changchun, hoofdstad van de provincie Jilin met 9 miljoen inwoners, vrijdag in lockdown geplaatst. Er werden in totaal 23 gevallen van COVID-19 vastgesteld om tot die beslissing over te gaan. Ook Yanji, een stad nabij de grens met Noord-Korea met 700.000 inwoners, werd afgesloten van de buitenwereld.
Zero-COVID blijkt niet opgewassen tegen Omikron
Het coronavirus werd voor het eerst opgemerkt in China eind 2019. Sindsdien heeft het land een bijzonder strikt “zero-COVID”-beleid aangehouden. Daarbij maken de autoriteiten gebruik van grootschalige lockdowns, het beperken van lokale reizen en het massaal testen van de bevolking.
Maar die strategie bleek niet opgewassen tegen de uiterst besmettelijke Omikron-variant, die door de mazen van het net kan glippen door een hoog aantal asymptomatische gevallen te veroorzaken.
Zhang Yan, een functionaris van de gezondheidsautoriteiten in de provincie Jilin, zei zondag tijdens een persconferentie dat de reactie van de lokale overheid aan slagkracht ontbreekt. “Het mechanisme om rampen te bestrijden is in sommige gebieden niet robuust genoeg, er is onvoldoende inzicht in de kenmerken van de Omikron-variant en ons oordeel is onnauwkeurig geweest”, meent Yan. Nochtans is elke bewoner van Jilin ondertussen al zes keer getest geweest en werden er 500 gevallen van COVID-19 vastgesteld.
Aantal overlijdens en besmettingen blijft voorlopig bijzonder laag
Hoewel er dus zeker sprake van discussie is onder Chinese topvirologen en epidemiologen over de weerbaarheid van het “zero-COVID”-beleid, laat de overheid amper blijken dat het van strategie zal veranderen. De Chinese premier Li Keqiang beantwoordde tijdens zijn jaarlijkse persconferentie geen enkele vraag over hoelang Peking dat beleid nog wil aanvoeren.
“We zullen onze reactie wetenschappelijker en doelgerichter blijven maken. Peking blijft vastbesloten om mensenlevens te beschermen, het normale werk en leven in stand te houden en de veiligheid van de industriële toeleveringsketens te waarborgen”, voerde Li aan.
Het “zero-COVID”-beleid heeft er wellicht wel voor gezorgd dat China tot nu toe bijzonder weinig overlijdens door COVID-19 moest optekenen. Ondertussen is de Chinese overheid erin geslaagd om meer dan 3 miljard prikjes uit te delen voor zijn bevolking van zo’n 1,4 miljard mensen.
Het aantal gevallen van COVID-19 blijft ook nog steeds opmerkelijk laag in vergelijking met andere landen. Zo rapporteerde Nieuw Zeeland vrijdag 20.000 nieuwe besmettingen. Er wonen 5 miljoen mensen in dat land. Zuid-Korea noteerde vorige week gemiddeld 280.000 gevallen per dag onder zijn bevolking van 52 miljoen mensen.
(am)