China grootste markt voor Cubaanse sigaren

China heeft Spanje ingehaald om ’s werelds grootste markt voor dure Cubaanse sigaren te worden. Dat meldt de Cubaanse staatsfirma Habanos. 

‘Voor het eerst in onze geschiedenis is China onze nummer 1 markt in de wereld geworden’, zei Leopoldo Cintra González, commercieel vicepresident van Habanos, op een virtuele persconferentie in Havana op dinsdag. 

De verkoop van Cubaanse sigaren in China is volgens Habanos in de afgelopen zes jaar met meer dan 50 procent gegroeid. In 2020 alleen al was er een stijging van 5 procent. Habanos tekende in 2017 een deal met de China National Tobacco Corporation om Cubaanse sigaren te promoten en de verkoop in China te stimuleren. Met succes, blijkt nu. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wonen er in China meer dan 300 miljoen rokers, ongeveer een derde van het wereldtotaal. 

Wereldwijde omzetdaling

De stijgende vraag in het Aziatische land kon de daling van de verkoop elders echter niet compenseren, met een wereldwijde omzetdaling van 4 procent tot 507 miljoen dollar. Daar zitten volgens Habanos vooral de reisbeperkingen door de pandemie voor iets tussen. Die brachten zware klappen toe aan de vraag van landen die van het toerisme afhankelijk zijn en aan de belastingvrije verkoop van sigaren. 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Habanos een festival voor rijke sigarenliefhebbers en detailhandelaren, waarbij ze plantages en fabrieken bezoeken en ’s avonds bijeenkomen om op extravagante feesten dikke Cubaanse sigaren te roken. Door corona gaat het feest, dat dinsdag van start ging, echter virtueel door. 

‘2020 is een uitdagend jaar geweest, niet alleen voor ons bedrijf maar voor de hele mensheid’, zei Habanos in een verklaring. Sigaren zijn een van de belangrijkste exportproducten voor de Cubaanse economie, die vorig jaar met 11 procent kromp. 

Door het het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba blijft Europa de belangrijkste markt voor Habanos, goed voor 50 procent van de verkoop, gevolgd door Azië en het Stille Oceaangebied, die goed zijn voor 16,2 procent.

(evb)

Meer