Experts verwachten dat de economische situatie in China niet meteen beter zal worden. Integendeel, volgens een enquête die werd afgenomen door Nikkei Asia geloven zij dat de groei in het land veel meer zal vertragen dan eerder werd gedacht.
De economische groei van China zal in 2022 vertragen naar tussen de 2,2 en 4,1 procent, menen de meeste economen die ondervraagd werden. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer komt uit op 3,2 procent dit jaar. Dat komt door een reeks factoren, waaronder voornamelijk het draconische “Zero COVID”-beleid en een kredietcrisis die lelijk huishoudt op de vastgoedmarkt.
Dat is een significante daling van de verwachtingen: in een vorige enquête, die in juni werd afgenomen, voorspelden economen nog dat de economische groei in China dit jaar 4,1 procent zal bedragen. In maart lag het cijfer zelfs nog hoger, op zo’n 5 procent. Al die voorspellingen zijn sowieso al lager dan het officiële doel van de regering: China kondigde eerder dit jaar aan dat het een groei van 5,5 procent probeert na te streven.
Tweede kwartaal kleurde bloedrood
Er zijn echter ook tekens dat de Chinese economie het in het derde kwartaal terug beter zal doen dan tijdens de periode april-juni. Toen werd een groeicijfer van slechts 0,4 procent opgetekend. Voor het derde kwartaal werd daarentegen een groei van 3,2 procent voorspeld.
Die kelderende groei tijdens het tweede kwartaal kwam voornamelijk door lockdowns in een aantal financiële slagaders, zoals Shanghai en Shenzhen. Shenzhen is de thuishaven van veel fabrieken die zaken doen met technologiebedrijven, zoals Foxconn, een belangrijke leverancier van onderdelen voor onder andere Apple en Samsung. Shanghai is dan weer een belangrijke financiële hub en logistiek centrum.
Herstelbeweging
Volgens respondent Tommy Xie, econoom bij OCBC, een Singaporese multinationale bank, zal de herstelbeweging in het derde kwartaal gekenmerkt worden door drie factoren. “De economie zal in Q3 waarschijnlijk worden gesteund door drie factoren, waaronder een heropleving van de autoverkoop en -productie dankzij ondersteunend beleid, veerkrachtige investeringen en output van de verwerkende industrie, en sterke investeringen in de infrastructuur”, vertelde Xie aan Nikkei Asia.
De econoom benadrukte wel dat de vastgoedmarkt het slecht zal blijven doen. Ook de verkoopcijfers tijdens september zouden tegenvallen. Dat is normaal gezien een goede maand voor de detailhandel, zegt Xie.
Komende jaren moeilijk
Bovenop de pessimistische voorspellingen voor dit jaar (een op vier respondenten voorspelde zelfs een groei onder de 3 procent), denken de economen ook dat de groei de komende jaren lager zal liggen dan voor de pandemie. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer voor 2023 is 4,9 procent. Het jaar erop zou dat nog zakken naar 4,7 procent.
Dat klinkt misschien niet zo slecht, maar het betekent toch een forse daling. De Chinese economie groeide sinds de jaren ’90 immers aan sneltempo. Enkel in 2020, toen de COVID-pandemie economieën wereldwijd platlegde, werd een cijfer lager dan 3,2 procent opgetekend. Daarvoor was het al van 1990 geleden dat de Chinese economische groei onder de 5 procent lag.
(wb)