Waarom onbeperkte geboortes in een Chinese provincie invloed hebben op uw winkelkar

In de Chinese provincie Sichuan mogen ongetrouwde individuen vanaf nu zoveel kinderen hebben als ze willen.

Waarom is dit belangrijk?

China is wereldwijd een van de snelst groeiende economieën en momenteel de tweede grootste economische grootmacht. Het rekent daarvoor op een blijvende groeiende beroepsbevolking om de economie te ondersteunen. Vorig jaar kende het land echter een eerste bevolkingskrimp. De Europese markteconomie is op vele vlakken verstrengeld en afhankelijk van de Chinese economie. Een demografische crisis en ondermaats presterende China kan economische schokgolven teweeg brengen die tot bij ons voelbaar zijn.

In het nieuws: De beslissing komt er in een poging om de bevolkingskrimp tegen te gaan. Vorig jaar nam de Chinese populatie voor het eerst in zestig jaar af met 850.000 inwoners.

  • Decennialang hanteerde het land intern de eenkindpolitiek, tot die in 2016 werd geschrapt. In 2021 werd er nationaal afgeklopt dat getrouwde koppels tot drie kinderen per gezin mochten hebben.
  • De BBC meldt dat vanaf nu ongetrouwde individuen in de provincie Sichuan, die 80 miljoen inwoners telt, zoveel kinderen mogen opvoeden als ze wensen. Voordien was er een ban op single vrouwen om een geboorte te mogen registreren. Er heerst ook een cultuur die liever zonen dan dochters heeft, wat vaak leidde tot onvrijwillige abortussen.
  • De opheffing van de eenkindpolitiek in 2016 leidde niet tot een keerpunt van de afname van de nataliteit in het land.
  • Chinees president Xi Jinping heeft er een prioriteit van gemaakt om het nationale geboortecijfer weer omhoog te krijgen. De regering voorziet daarom nu verminderingen op bepaalde belastingen en verbeterde de materniteitsdiensten. Het land kijkt met argusogen naar Japan dat ook worstelt met een vergrijzende maatschappij en wil vermijden om in hetzelfde schuitje te belanden.
Source: BBC, op basis van United Nations Population Division
Meer