“Exportbeperkingen op chipproducten naar China zullen ons allemaal raken”

Volgens CEO Peter Wennink van het Nederlandse hightechbedrijf ASML zal China als gevolg van de exportrestricties zelf de nodige technologie ontwikkelen om chips te produceren.

Waarom is dit belangrijk?

Halfgeleiders zijn wereldwijd het belangrijkste strategische product nu de wereld blijft verder inzetten op de elektrificatie. Sinds het einde van de coronapandemie heerst er een globaal chiptekort. Als een staat geen chips kan bemachtigen, kan die zijn geprojecteerde productie en vooruitgang niet vervolgen, en hinkt die achterop.

De essentie: De VS maakt er werk van om andere landen mee te krijgen met de exportrestrictie-trein. Japan en Nederland springen al aan boord.

  • Vooralsnog probeert China de handel weer op gang te krijgen door bij de World Trade Organisation (WTO) te klagen over de illegale restricties die de VS invoerde.
    • Hoogstwaarschijnlijk vangt China daar echter bot en zal de Aziatische grootmacht moeten aanvaarden dat ze zal blijven moeite ondervinden om aan voldoende halfgeleiders te raken.
  • CEO Peter Wennink van ASML (Advanced Semiconductors Materials Lithography) vertelde aan het persbureau Bloomberg dat China zelf zal leren om de machines te ontwikkelen die nodig zijn om halfgeleiders te produceren. “Dat zal tijd kosten, maar uiteindelijk komen ze op dat punt”, verkondigde hij.
  • ASML is een van ’s werelds belangrijkste leveranciers voor machines voor de halfgeleiderindustrie. Vorig jaar verkocht ASML nog technologie en machines voor een opbrengst van 2,8 miljard dollar naar China. Het bedrijf bevindt zich momenteel echter in het midden van de chipoorlog tussen China en Amerika.
  • “Chinese chips zitten overal in. Ze zijn goed voor tussen de 15 en 25 procent van de wereldwijde productie”, vertelde Wennink. “Met de chiptekorten die we nu al zien, met daar nog een tekort die we zelf China opleggen, zal ons dat allemaal raken.”
  • Toch legt de VS nog steeds meer druk op de Nederlandse regering om nog strengere exportregels voor ASML-technologie en machines in te voeren. Amerika hoopt zo dat China vooral hinder ondervindt voor zijn militaire doeleinden.

(lb)

Meer