China lanceert nieuwe aanval op dollar; wil met verschillende andere landen geldreserve opbouwen

China wil samen met Indonesië, Hongkong (door China als speciale bestuurlijke regio erkend), Singapore en Chili een geldreserve genaamd Renminbi Liquidity Arrangement opbouwen. Zij zouden daar elk 15 miljard renminbi (zo’n 2,1 miljard euro) aan moeten bijdragen.

De geldpot zou die in de toekomst kunnen worden gebruikt in perioden van marktvolatiliteit. De deelnemers zijn de centrale banken People’s Bank of China, Bank Indonesia, Bank Negara Malaysia, de Hong Kong Monetary Authority, de Monetary Authority of Singapore en de Centrale Bank van Chili.

Werk van lange adem

“Wanneer zij liquiditeit nodig hebben, zouden de deelnemende centrale banken niet alleen hun bijdragen kunnen opnemen, maar ook toegang krijgen tot extra financiering via een door onderpand gedekt krediet”, zo citeert Business Insider de Chinese centrale bank.

De in Zwitserland gebaseerde Bank voor Internationale Betalingen (BIB) zou de fondsen in zijn beheer houden.

Peking wil met dit plan zijn munt een sterkere positie op de wereldmarkt doen bereiken en de dominantie van de dollar afzwakken.

De internationalisering van de yuan (de naam van de Chinese munten en biljetten, renminbi is de valutanaam, red.) zal wel een werk van lange adem zijn. Dat zegt Ding Zhijie, hoofd van het onderzoekscentrum State Administration of Foreign Exchange (SAFE), in het Chinese blad Modern Bankers. “In de toekomst moeten we de regionale monetaire en financiële samenwerking versterken.”

De yuan zal de positie van de dollar op de wereldmarkt alleszins niet meteen voorbijsteken. In april zouden 2,14 procent van de wereldwijde betalingen met de yuan gebeurd zijn, terwijl de Amerikaanse dollar 41,81 procent van het wereldwijde aandeel in handen had.

Reservemunt

China streeft wel al jaren naar het meer internationale gebruik van zijn yuan. Zo heeft het land meer dan 3 biljoen yuan aan bilaterale valutaswaps gesloten met meer dan 40 landen, bericht de in Hongkong gebaseerde krant South China Morning Post. Het gaat om onder meer 350 miljard yuan met de Bank of England en evenveel met de Europese Centrale Bank, en 150 miljard yuan met Rusland.

Rusland en China werken ook aan een nieuwe reservemunt. Dat willen ze doen in samenwerking met de andere BRICS-landen (Brazilië, India en Zuid-Afrika). “De kwestie van het creëren van een internationale reservemunt op basis van de mand van valuta’s van onze landen wordt momenteel bestudeerd”, zei de Russische dictator Vladimir Poetin, geciteerd door het Russisch staatspersagentschap TASS.

“Dit is een stap om de vermeende Amerikaanse hegemonie van het IMF aan te pakken”, zegt Chris Turner, wereldwijd hoofd markten van ING, in een toelichting aan Insider. “Het stelt de BRICS in staat om hun eigen invloedssfeer en munteenheid binnen die ruimte op te bouwen.”

(lb)

Meer